НОВИНИ

Напрежение в парламента: ПП-ДБ поискаха Пеевски да напусне Комисията по конституционни въпроси

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:30, 08.06.2023 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Коалиция ПП-ДБ поиска Делян Пеевски да напусне Комисията по конституционни въпроси само ден след като вчера беше избран в нея.

От ДПС отговориха, че смени няма да има и промените в Конституцията ще се правят с участието на депутата Пеевски, защото в голямата си част техният проект за конституционна реформа е изработил точно той.

В парламента имаше и дебат по повод поредния скандал вчера.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

Скандал прекрати заседанието на НС, след като Делян Пеевски стана член на Комисията по конституционни въпроси (ВИДЕО)

Без да назове имена Христо Иванов каза, че материята по промените в Конституцията е изключително крехка и заради това не трябва да се съсредоточават върху една или две личности. Даде пример със случващото се във ВСС - че тези, които са "инсталирали" Иван Гешев на тази позиция, днес трябва да гласуват неговото отстраняване.

От ДПС контрираха, че промени в тази комисия те няма да направят, че Пеевски остава в нея, като мотивът е, че той е изработил голяма част от конституционните промени, които се предлагат - Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две - съдийски и прокурорски, главният прокурор, двамата шефове на висши съдилища и министърът на правосъдието да не участват във висшите съдебни съвети, както и главният прокурор да има само методически функции.

"Вчера станахме свидетели на попълване на конституционната комисия и ми позволете да споделя своята гледна точка - не стане добре. Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап, друга се отрича от това, че с нейното неучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата - ала шведска маса", заяви Христо Иванов, ПП-ДБ.

"И сега какво? Имаме базов консенсус за промяна на Конституцията, а ДПС внесе такава преди година и половина. И знаете ли кой е в основата на разработката на този проект? Господин Пеевски е, господин Иванов, господин Пеевски е и ще бъде господин Пеевски в тази комисия, защото той направи този анализ с нашите специалисти", допълни Йордан Цонев, ПГ на ДПС.

"Господин Иванов, представител на малкото ДПС - ДБ отива на крака в стаята на ДПС, голямото ДПС при Делян Пеевски, за да уговаря конституционна реформа, освен това и конституционно правителство, в следствие на което господин Пеевски и господин Карадайъ го подпират леко отзад това правителство, за да мине. Представете си една млада булка ПП-ДБ, палава булка, която се взима с опитен по-възрастен, но също доста палав партньор ГЕРБ. И в тоя случай се намесват и ДПС, които да играят ролята на парапет, защото двамата млади се награбват на стълбището, да не вземат да се хлъзнат", добави Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Има и друг начин за съставяне на конституционно мнозинство. Вторият вариант е конституционно мнозинство с третата политическа сила, който е много по-логичният. И това е "Възраждане". Още по-логично с оглед на това, че нашите тези сега намират потвърждение. В ПП-ДБ започват да говорят и мислят като нас във "Възраждане", заяви Костадин Костадинов.

"Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това се случва, защото се създаде един абсолютно неестествен политически съюз, но вероятно естествен икономически и съюз по интереси. Между взаимноотричащите се ГЕРБ-СДС ПП-ДБ, а някакси съвсем нелогично към този съюз се присъедини ДПС", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Господин Иванов трябва да разбере следното нещо - наше право е да решаваме кой участва в комисията и ако искат да правят конституционна реформа така ще бъде. Те не могат да бъдат морални съдници на който и да било, плюс това в миналото има много случаи, които показват, че те не могат да бъдат морални съдници, вие може да се сетите кои, най-малкото господин Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на някой и той го знае много добре", каза още Делян Пеевски.

От ПП-ДБ предлагат да бъдат завишени санкциите в правилника за неправилно поведение и агресия в залата. Росен Желязков коментира, че ако нямаш начално възпитание и достатъчно морал няма как да служиш за пример на обществото.

"Да бъдат направени изменения в правилника за организация на дейността на Народното събрание, изменения, които да завишават санкциите за поведение, което е недопустимо по правилата, по които ние сме приели да работим в това НС, санкции, които да ограничават откровената простащина, физическа и вербална агресия, които струят ежедневно от тази трибуна", заяви Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

"Не мисля, че санкциите са тези, които ще променят метафоричния език, алегориите, басните, желанието да се уязви опонентът с оглед на личността му, а не с оглед вижданията, политическите тези. Достойнството трябва да се пази първо на институцията, след това на обществото и на последно място трябва да дойдат санкциите", каза още председателят на парламента Росен Желязков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Колев беше представен като изпълнителен директор на Локо Пд и обяви: Локомотив заслужава наи-доброто
Павел Колев беше представен като изпълнителен директор на Локо Пд и обяви: Локомотив заслужава наи-доброто
Българските национали се събират на лагер в Разград на 12 юни за евроквалификациите срещу Литва и Сърбия
Българските национали се събират на лагер в Разград на 12 юни за евроквалификациите срещу Литва и Сърбия