НОВИНИ

Насер Ал-Атия спечели петия етап на Рали Дакар и увеличи преднината си в генералното класиране

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:32, 05.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
насер атия спечели петия етап рали дакар увеличи преднината генералното класиране
Слушай новината

Катарският пилот Насер Ал-Атия спечели петия етап от тазгодишното издание на Рали Дакар в Саудитска Арабия и по този начин увеличи преднината си в генералното класиране при автомобилите.

Ал-Атия с Тойота беше най-бърз в 646-километровия етап около град Хаил, като измина дистанцията за 4:13.23 часа, оставяйки зад себе си двамата пилоти на Ауди Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел, които завършиха съответно на изоставане от 1:57 минути и 3:44 минути.

Втората етапна победа на Насер Ал-Атия в тазгодишния Дакар му помогна да увеличи преднината си в генералното класиране при автомобилите, като катарецът има аванс от над 22 минути пред Стефан Петерханзел и представителят на Саудитска Арабия Язид Ал-Раджи, който пък изостава на 27 минути от лидера.

При мотоциклетистите най-бърз в днешния ден бе Адриен Ван Беверен от екипа на Хонда, който изпревари с 13 секунди на финала своя съотборник в японския тим Хосе Игнасио Корнехо.

Сериозни проблеми в днешния ден пък имаше досегашният лидер в надпреварата Даниел Сандърс, след като австралиецът допусна много грешки в навигацията и в крайна сметка завърши на изоставане от над 32 минути спрямо етапния победител.

Логично това доведе до смята на водачеството в генералното класиране при мотоциклетистите, като начело излезе американецът Скайлър Хоус, който има преднина от 44 секунди пред победитля от 2021 година Кевин Бенавидес. Победителят в етапа Адриен Ван Беверен се движи 5-ти на изоставане от 4:22 минути, докато Сандърс се смъкна до 8-та позиция с пасив от 13:18 минути спрямо първото място.

При камионите Алеш Лопрайс грабна втора етапна победа в състезанието и така вече води в генералното класиране с аванс от 15:22 минути пред най-близкия си преследвач Мартин ван Ден Бринк.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последният подслон на Пеле – дом за екзотични птици, тропическа градина и музей на ретро коли
Последният подслон на Пеле – дом за екзотични птици, тропическа градина и музей на ретро коли
"Продължаваме Промяната" внесе проект за предоговаряне на целите за енергиен преход
"Продължаваме Промяната" внесе проект за предоговаряне на целите за енергиен преход