НОВИНИ

Нашите олимпийски борци извън тепиха

bnt avatar logo
от Димитър Русев
12:53, 21.07.2021
Чете се за: 08:45 мин.
Спорт
нашите олимпийски борци извън тепиха
Слушай новината

Българската борба ще има 7 представители на Игрите в Токио. Това са Георги Вангелов, Айк Мнацаканян, Кирил Милов, Миглена Селишка, Eвелина Николова, Тайбе Юсеин и Мими Христова. Те ще имат възможност да се борят за олимпийско злато между 1 - 7 август в Макухари.

Нашите олимпийски борци бяха представени в списание "Спринт", като акцентът е непознатото за тях извън тепиха.

Изданието е с две корици и в две части - за Евро 2020 по футбол и за Олимпийските игри в Токио, които започват след два дни.

Схватките започват на 1 август, а какво не знаете за тях може да видите по-долу.:

Георги Вангелов

роден: 29 юли 1993 г. в Раднево

връх: Бронзов медалист на Световната купа в Белград (2020), носител на златния пояс „Дан Колов“ (2019)

Георги Вангелов е от малкото наши олимпийци, който е семеен. Дъщеря му Мария скоро ще навърши 4 години и е неговият най-голям фен. Тя не пропуска срещи на татко си и много се ядосва, когато той загуби. „Да, сърди се на баткото, който ме е победил“, казва с усмивка Георги.

Малката вече прави и първи стъпки в спорта с тренировки по художествена гимнастика и много ѝ харесва.

А съпругата му Ралица е мултифункционална, поела е всички домашни ангажименти върху себе си, само и само да може той да се концентрира върху подготовката за Токио. „Желязна е - признава Георги. - Ходи на работа, прави ремонт на апартамента и отделно се грижи за дъщеря ни, докато съм по лагери.“

Айк Мнацаканян

роден: 14 октомври 1995 г. в Ахалкалаки (Грузия)

връх: Бронзов медалист на световно (2019, 2018) и на европейско първенство (2019)

ММА е от спортовете, които Айк следи с интерес. Има приятели, които се състезават на професионално ниво. А самият той засега не мисли за нищо друго, освен за борба. „Там имам още недовършени неща”, казва Айк.

Футболът също е сред предпочитаните спортове на нашия борец, Англия пък е неговият фаворит за титлата на европейското. Самият Айк също обича да играе футбол. Но в последния мач борци срещу треньори, тимът, воден от Мнацаканян губи. А с това губи и облог от... 3 дини и два пъпеша. „Всеки ден взимам по една диня и така за три дни ще се издължа - казва Айк с усмивка. - И все ме пипат, кога ще съм готов за реванш, а аз винаги съм готов.“

Кирил Милов

роден: 27 януари 1997 г. в Дупница

връх: втори на световно (2018) и европейско първенство (2019).

Екстремните спортове са в кръвта на младия борец. Кара сноуборд, мотори, колелета... Никога обаче не му минава мисълта да ги замени с борбата. Използва ги най-вече за разтоварване. Сред най-щурите му изживявания е 4-часово изкачване на връх в Рила с колело на гръб и после час и половина спускане. „Дори не знам защо го направих и медал не ми даваха...”, казва Кирил Милов. Но пък се пробва на едно състезание по планинско колоездене на Витоша, където мери сили с професионалисти. Горд е от себе си, защото без да познава трасета, финишира трети и взима бронз.

„Борбата ме научи на всичко и най-вече да не се предавам, да превъзмогвам себе си“, признава Милов.

Миглена Селишка

родена: 13 февруари 1996 г. в Дупница

връх: Европейска шампионка за жени (2020), три пъти №1 в Европа за девойки (2013, 2014, 2015).

Числото 4 е любимото на Миглена Селишка. Именно с него е свързана и възходящата кариера в борбата на миньончето от Дупница. През 2013 г. в Скопие тя печели първата си евротитла. Тогава нашето момиче се състезава в категория до 44 кг, а на финала побеждава молдовка, от която има загуба, но този път печели с 4:4, след като взима последна точка. Килограмите никога не са били проблем за Миглена, винаги е по-лека и не гладува за да влезе в категория. Но на един лагер във Франция тренира с по-тежка състезателка от нея, вади рамо, а травмата е на път да прекрати кариерата ѝ. Но треньорът Петър Касабов силно вярва в нея. И не бърка. Миглена става и №1 в Европа при жените, а сега е на път да сбъдне и олимпийската си мечта.

Eвелина Николова

родена: 18 януари 1993 г. в Петрич

връх: Европейска вицешампионка (2019) и трета в Европа (2021)

Евелина Николова си има много женско хоби - маникюрът. И преди всяко голямо състезание по ноктите ѝ изгрява я трибагреникът, я изрисуван медал. Отворена е към предизвикателствата - рисува, танцува и обича да пее, макар че не винаги ѝ се получава. А преди години се впуска в друга авантюра - сумото, дори става европейска шампионка. На едно държавно първенство пък се среща в абсолютна категория с една от най-добрите си приятелки Мария Оряшкова. „Загубих, но пък спечелих да ме черпи с шоколад, защото ѝ дадох да ме... надвие ”, казва с усмивка Евелина, която признава, че никога не й е минавала мисълта да замени тепиха с нещо друго.

Тайбе Юсеин

родена: 4 май 1991 г. Кубрат

връх: световна шампионка (2018) и двукратна №1 в Европа (2018, 2019)

Запазената марка на Тайбе Юсеин са прическите. След всяко първенство тя е с нова визия. „Не променям нищо преди състезание, а след това - казва тя. - Така приключвам с нещо и започвам друго, на чисто.” Капитанката на националките е и любителка на татуировките. Едната е част от молитва, която смята, че ѝ носи късмет. И с изключение на 2016-а няма година, в която да се е върнала без медал от голямо първенство. “Стъпиш ли на тепиха, ако си добър - ще спечелиш”, смята тя.

Вътрешно в себе си обаче смята, че има някаква сила, която и помага.

Фен е на книгите и в свободното си време не спира да чете, особено криминални романи.

Мими Христова

родена: 19 юли 1993 г. във Враца

връх: европейска шампионка (2020)

Мими Христова е боец в истинския смисъл на думата. За участие на игрите в Токио тя си осигурява квота в последния момент след 3 победи с туш на турнира в София. А за предишната олимпиада в Рио стига до визата още по-драматично. Два часа преди кантара тежи 200 грама повече. Затова отнася и доста критики от треньора си Петър Касабов. Но това само мотивира момичето от Враца. Шампионката влиза в категорията, печели три срещи, става първа и си осигурява билет за Рио. Оттогава досега тя променя категорията си и вече тежи 10 кг повече. „Сега много добре се чувствам - казва с усмивка тя. - Не се ограничавам от нищо, пия си кафето сутрин и отивам на кантар. Докато другите, чакат да мине кантарът...“

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коста Рика и Катар оглавиха Групи "C" и "D" на Голд къп
Коста Рика и Катар оглавиха Групи "C" и "D" на Голд къп
Десет души са пострадали при стрелба в Южна Италия
Десет души са пострадали при стрелба в Южна Италия