НОВИНИ

НАТО смята да се обяви против наземни ядрени ракети в Европа

нато против наземни ядрени ракети европа
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:18, 13.06.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните от НАТО възнамеряват да обявят в края на предстоящата среща на върха в Брюксел и в навечерието на срещата на президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин, че се противопоставят на разполагането на наземни ядрени ракети в Европа, съобщават източници от Европейския съюз и Конгреса на САЩ.

Такава точка се съдържа в проекта на комюнике, което трябва да бъде публикувано след приключването на срещата на върха на НАТО.

Тази стъпка се разглежда като възможен начин да се намали нивото на напрежение в отношенията с Москва и да се направи първата стъпка в диалога за контрол на оръжията преди срещата на върха между САЩ и Русия в Женева на 16 юни, се казва още от източниците.

32-ата среща на върха на НАТО, която ще се проведе в Брюксел на 14 юни с участието на президента на САЩ, ще бъде най-кратката от почти 20 години. Тя ще продължи само ден и ще се състои от една работна сесия с продължителност приблизително 2 часа и 30 минути.

Обикновено срещите на върха на НАТО продължават два дни и включват 3 - 4 работни сесии по различни теми. На втория ден лидерите на Алианса традиционно провеждат една от сесиите с държавните глави партньори на Алианса, но тази година такава няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха бразилския президент за неносене на маска
Глобиха бразилския президент за неносене на маска
Проучване: Бебетата, кърмени от ваксинирани майки, са защитени от COVID-19
Проучване: Бебетата, кърмени от ваксинирани майки, са защитени от COVID-19