НОВИНИ

Не стихва напрежението в Казахстан: Десетки са убити и над 2000 са арестувани

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:59, 06.01.2022
Чете се за: 05:42 мин.
По света
Слушай новината

Светът следи с тревога и внимание обстановката в Казахстан, където пети ден не стихва напрежението, провокирано от двойното увеличение на цената на газа.

Епицентърът на събитията продължава да е най-големият град на Казахстан и икономическа столица на страната - Алмати. При операция за възстановяване на реда на Силите за сигурност са били убити десетки протестиращи. Загинали са и 13 служители на реда, като двама от тях са били обезглавени.

Ранените до момента са повече от 1000. Арестувани са близо 2000 души. Казахстанското правителство обяви, че слага таван на цените за шест месеца, но въпреки тази мярка и въведеното извънредно положение и вечерен час, обстановката не се успокоява.

Защо в ситуацията се намесва и Москва?

Русия е част от Организацията на Договора за колективна сигурност, в която влизат още пет държави, сред които е и Казахстан. След като казахстанския президент не успя да овладее ситуацията в страната си, той се обърна за помощ към Организацията и тя се отзова.

Русия изпраща военна подкрепа в Казахстан

Така Русия изпрати военен контингент, който ще остане в Казахстан за ограничен период от време, докато се стабилизира и нормализира обстановката в страната. За това съобщи във Фейсбук арменският премиер Никол Пашинян, чиято страна е председател на Организацията.

ЕС следи отблизо кризата в Казахстан

Позицията на Брюксел е, че руската военна намеса трябва да е при зачитане на суверенитета на Казахстан. Междувременно Франция призова към сдържаност всички страни, въвлечени в кризата, включително Русия и нейните съюзници от Организацията на Договора за колективна сигурност.

Великобритания също се обяви за мирно уреждане на кризата. Пред посолството на Казахстан в Лондон имаше и протест с искане руските военни да не предприемат агресивни действия в страната.

Пети ден напрежението в страната не стихва

Опожарени сгради, унищожени автомобили, засилено военно присъствие, нестихващи протести, експлозии и изстрели - така изглеждаше и днес Казахстан. Полицията в икономическия център Алмати призова жителите на града да останат по домовете си, докато тече антитерористична операция в няколко административни сгради.

Протестиращи превзеха международното летище в Казахстан

Протестиращи снощи щурмуваха кметството и завзеха международното летище, чужди авикомпании временно спряха полетите, а някои държави започнаха да евакуират гражданите си.

Руски конвой се оправи към Казахстан като част от миротворчески контингент на Организацията на Договора за колективна сигурност, след като президентът Токаев поиска помощ за възстановяване на реда. Руската намеса предизвика реакция от Брюксел.

"Осъждаме актовете на насилие и вандализъм в Алмати и изразяваме съжаление за погубените хора. Насилието трябва да спре. Подобна интервенция трябва да зачита суверенитета и независимостта на Казахстан", каза Набила Масрали, говорител на Европейската комисия.

Президентът на Казахстан определи случващото се в страната като "външна агресия" и "пряка заплаха за целостта на държавата". Обвини в тероризъм протестиращите.

"Тези терористични банди са международни и са преминали през сериозна подготовка в чужбина, тяхното нападение над Казахстан трябва да се разглежда като акт на агресия", заяви Касим-Жомарт Токаев.

Каква е причината за размириците?

Протестите избухнаха след двойното увеличение на цената на пропан-бутана. Темата е чувствителна, тъй като повечето домакинства и автомобили са на газ.

Увеличението на цените на пръв поглед е нелогично, тъй като Казахстан е една от големите петролни държави. Едно от обясненията е недостатъчната регулация на производителите, които предпочитат да изнасят газ и петрол на по-високи цени.

Ценови скок на горива предизвика размирици в Казахстан

"Ние сме търпелив народ, но вече сме уморени! Стига толкова! Трябва медиите да отразяват това, което се случва в страната ни! Трябва светът да знае каква е ситуацията тук", призова казахстански гражданин.

Ескалацията на насилието в тази иначе привидно спокойна страна предизвика въпроси дали става дума само за цените на горивата. Касим-Жомарт Токаев е едва вторият президент след обявяването на независимостта на Казахстан, но често е упрекван, че управлението му е силно повлияно от авторитарния му предшественик Нурсултан Назарбаев.

Повечето избори в страната са печелени с пълно мнозинство от управляващата партия. Затова, според анализатори, не е изненадващо, че хората имат нужда да бъдат чути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов беше разпитан в Националната полиция
Бойко Борисов беше разпитан в Националната полиция
Чавдар Костов купи свой потник в благотворителен търг
Чавдар Костов купи свой потник в благотворителен търг