НОВИНИ

Протестиращи превзеха международното летище в Казахстан

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:20, 05.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Ескалация на напрежението в Казахстан. Демонстранти подпалиха кметството в Алмати, вторият по големина град в страната. Протестиращи са превзели и международното летище в Алмати.

Демонстрациите продължиха и след като президентът въведе извънредно положение и вечерен час. Правителството беше разпуснато. На фона на размириците президентът обяви, че няма да напусне столицата, каквото и да се случи. Брюксел прикани за деескалация на напрежението и насилието в страната

Хиляди излязоха по улиците на южния град Алмати и днес. Стигна се до безредици, палежи и тежки сблъсъци с полицията.

Демонстранти нахлуха в сградата на кметството и я подпалиха. Около нея се чуваха силни взривове и гърмежи. Силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат множеството.

Шефът на полицията в Алмати обяви, че екстремисти и радикали са грабили и нападали и били 500 мирни граждани.

На фона на най- големите протести от десетилетие, в обръщение към нацията днес следобед президентът Касим-Жомарт Токаев обяви, че е разтревожен за целостта на страната и ще действа с твърда ръка, за да брани сигурността и спокойствието на гражданите.

"Каквото и да става, ще остана в столицата. Мой дълг по конституция е да бъда с народа си. Заедно ще преодолеем тези мрачни времена в историята на Казахстан. Нека излезем от тях силни. Скоро ще направя нови предложения за политически промени в Казахстан. Продължавам да подкрепям последователни реформи", каза президентът.

Обявиха извънредно положение и в Нур Султан, столицата на Казахстан

Токаев обяви, че има свидетелства за предварително подготвен план за действие, изработен от финансово мотивирани заговорници.

Недоволството пламна още във втория ден на Новата година заради поскъпването на газа в богатата на природен газ и нефт страна.

Цената на втечнения газ скочи два пъти - от 60 на 120 тенге за литър или от 12 евроцента на 24 евроцента. В Казахстан повечето автомобили са на газ, който е по-евтин от бензина, а отоплението и готвенето в домовете са изцяло на газ. Протестите постепенно обхванаха много градове. Над 200 души са задържани, още толкова - ранени, повечето - полицаи. В опит да потуши напрежението, във вторник вечерта президентът разпусна правителството и посочи министрите като виновни за кризата. Но дори и след като обеща връщане на старите цени, демонстрациите продължиха. В страната е спрян достъпът до интернет, на места и токът.

Протести в Казахстан заради високите цени на горивата

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че в Казахстан ще успеят да решат самостоятелно вътрешните си проблеми и призова да не се допуска външна намеса. Руското външно министерство изрази подкрепа за президента Токаев. Той дойде на власт преди две години, след близо 30 - годишно управление на Нурсултан Назърбаев, чието има днес носи столицата.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство живее в къща на дърво
Семейство живее в къща на дърво
Кирил Петков разпредели функциите по координация на общата политика на правителството
Кирил Петков разпредели функциите по координация на общата политика на правителството