НОВИНИ

Обявиха извънредно положение и в Нур Султан, столицата на Казахстан

официално казахстанската столица вече нарича нурсултан
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:54, 05.01.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа указ за въвеждане на извънредно положение в столицата Нур Султан, съобщи пресслужбата на държавния глава.

„Във връзка със сериозната и пряка заплаха за сигурността на гражданите и с цел осигуряване на обществената безопасност, възстановяването на законността и реда, защитата на правата и свободите на гражданите в пределите на град Нур Султан се въвежда извънредно положение за периода от 16.00 ч. на 5 януари до 00.00 ч. на 19 януари 2022 г.”, се казва в указа. За периода на извънредното положение в столицата ще действа и полицейски час от 23.00 до 7.00 ч. и ще бъде създадена комендатура. Властите ще засилят охраната на обществения ред, на особено важните стратегически обекти, както и на обектите, осигуряващи ежедневния живот на населението и функционирането на транспорта."

Въвеждат се ограничения за свободата на придвижване, включително на транспортни средства, ще бъдат правени редовни проверки на документите за самоличност на физическите лица, както и оглед на вещите им и на транспортните им средства.

Ограничава се влизането в столицата и излизането от нея. Забранява се организацията и провеждането на мирни събирания, зрелищни, спортни и други масови мероприятия.

Забранява се продажбата на оръжия, боеприпаси, взривни вещества, специални средства и токсични вещества.

Въвежда се специален режим за продажба на медикаменти, наркотични и психотропни вещества, прекурсори, етилов спирт и алкохолни напитки.

Временно ще бъдат иззети оръжията, боеприпаси и токсични вещества от физическите лица, а от юридическите заедно с оръжията, боеприпасите и токсичните вещества временно ще бъдат иззети бойното и учебното военно оборудване, взривни и радиоактивни вещества.

По-рано тази сутрин президентът на Казахстан обяви двуседмично извънредно положение и в областите Мангистау и Алмати, считано от 5 януари.

Причината за тази мярка са продължаващите трети ден протести заради повишените цени на втечнен газ.

От 1 януари 2022 г. страната извърши пълен преход на търговията с втечнен нефтен газ чрез стоковите борси. От Министерството на енергетиката казаха, че преди преминаването към електронни платформи за търговия цената на този вид гориво е била неизгодна за производителите, тъй като се е продавала на цена под себестойността.

Въпреки оставката на правителството и обещанието за намаляване на цените, протестите не стихнаха. Стигна се и до сериозни сблъсъци между граждани и силите на реда.

Протестиращи нахлуха в сградата на кметството в Алмати, а малко по-късно медиите съобщиха, че няколко хиляди граждани са опитали да проникнат на територията на президентската резиденция в бившата столица на Казахстан и в крайна сметка са я превзели.

Президентът Токаев призова сънародниците си да проявяват благоразумие и да не се поддават на разрушителни призиви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 оповести три нови попълнения
ЦСКА 1948 оповести три нови попълнения
МВнР: Освобождаването на Пламен Георгиев е свързано с оптимизиране на дипломатическата квота извън страната
МВнР: Освобождаването на Пламен Георгиев е свързано с оптимизиране на дипломатическата квота извън страната