НОВИНИ

Необичайните коледни традиции по света

Къде децата "налагат" някого с тояжка, за да получат лакомства?

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:11, 25.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Раждането на Спасителя се празнува навсякъде по света, където живеят християни. Традициите обаче могат да бъдат много различни.

Две седмици преди Коледа всяко семейство в Каталуния изработва специално дърво с лапи и усмихнато лице. Необичайният домашен любимец се пълни с лакомства до празника, а на Бъдни вечер цялото семейство се събира около него.

"На 24 декември децата го бият с една тояжка и започват да му пеят песен "Изходи се чичко" - "Кага тио" на испански. От задната страна под одеалцето излизат скрити лакомства, или т.нар. торони. Това са сладки неща, които са типични само за Коледа", каза Таня Иванова-председател на асоциация "Къща Тракия, България в Каталуния".

Таня е посрещала празника и в Индия - в щата Керала, където живеят доста католици.

"Самата Бъдни вечер е нещо грандиозно. Никога не съм виждала такъв празник. То е съчетание между нашия Великден, Нова година, Коледа и всичко заедно. Вярващите взимат свещи в ръце и обикалят около църквата. Има музика на живо и заря", посочи Таня Иванова.

В Япония 25 декември не е официален празник, но традиционно се отбелязва с пилешко месо и пандишпанови торти, споделени с приятели.

"Традицията с пилешките крилца е въведена от Съединените щати. Японците вярват, че най-добрата храна за Коледа е пилешкото. Предварително трябва да отидат и да си поръчат. На 25 се редят на много големи опашки и то по няколко часа", каза Виктория Гетова - студент в Япония.

И у нас коледните традиции се променят във времето. Най-ясно това се вижда в храната.

"Спокойно на трапезата на Бъдни вечер и Коледа присъстват щолени, сладки със джинджифил, греяно вино с анасон. Това са непознати в традиционната култура ястия и напитки", коментира гл. ас. д-р Марияна Борисова от Института за етнология и фолклористика към Етнографски музей при БАН.

Обичайни за българските градове са вече и немските коледни базари, които доскоро се възприемаха като екзотика. Навсякъде по света обаче на Рождество се разменят подаръци. А в Чехия неомъжените момичета хвърлят обувка през рамото си към входната врата, за да разберат дали през новата година ще се омъжат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа раздаде подаръци с трактор на децата в Русе
Дядо Коледа раздаде подаръци с трактор на децата в Русе
"Българската Коледа" за 21-ви пореден път обедини обичани изпълнители в името на децата
"Българската Коледа" за 21-ви пореден път обедини обичани изпълнители в името на децата