НОВИНИ

Коледа в Рим и Витлеем: Папата призова за отказ от войните

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:03, 25.12.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

И думите на римския папа от традиционното му обръщение Урби ет Орби към католическия свят днес бяха насочени към бедстващите. Светият отец се обяви за прекратяване на всички политически, социални и военни конфликти по света. Папа Франциск посрещна Коледа за 11-и път на Светия престол.

Децата, загиващи във войни, включително в Газа, са днешните малки Исуси, заяви папа Франциск в традиционното си послание "Урби ет Орби" за Рождество Христово. Светият отец се обяви за прекратяване на всички политически, социални и военни конфликти, включително в Украйна, Сирия, Йемен, Ливан, Армения и Азербайджан. 87-годишният папа Франциск посрещна Коледа за 11-и път на Светия престол.

Папа Франциск осъди "ужасяващата реколта" от невинни цивилни жертви в ивицата Газа и "отвратителното" нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Той призова за освобождаване на всички заложници и отбеляза, че светът няма друг изход, освен решаване на палестинския въпрос чрез диалог. Светият отец призова за отказ от войните.

"Да кажем "да" на Принца на мира означава смело да кажем "не" на войната, на всяка война, на самата мисъл за война, това пътуване без цел, поражение без победители и непростима глупост", каза Светият отец.

Папа Франциск отправи остри критики към оръжейния бизнес. "Човешкото сърце е слабо и импулсивно. Ако в ръцете ни попаднат инструменти на смъртта, рано или късно ние ще ги използваме, посочи Светият отец.

"Хората, които не искат оръжие, а само хляб, които се опитват да свържат двата края и желаят единствено мир, нямат и най-малка представа колко публични средства се харчат за оръжие. А това е нещо, което трябва да знаят. За това трябва да се говори и пише, за да се осветят интересите и печалбите, които дърпат конците на войната".

Папата призова за мир и в традиционната меса за Бъдни вечер в Базиликата "Свети Петър", на която присъстваха 7000 вярващи.

Под знака на войната в Газа посрещнаха Коледа и във Витлеем, родното място на Христос на окупирания западен бряг. Латинският патриарх Пиербатиста Пицабала отслужи среднощна меса в църквата Рождество Христово и увери жителите на Газа, че не са сами.

Тази година поклонниците и туристите са малко. Достъпът до града е ограничен от израелски военни блокади, а пред храма има артинсталация на руини и бебе в кувьоз - напомняне за хуманитарната трагедия в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова остава на 80-то място в световната ранглиста
Виктория Томова остава на 80-то място в световната ранглиста
Поморие посрещна Рождество с безплатни коледни трапези
Поморие посрещна Рождество с безплатни коледни трапези