НОВИНИ

Нидерландската принцеса може да сключи брак с жена

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:14, 13.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Европа
нидерландската принцеса сключи брак жена
Слушай новината

Нидерландската принцеса може да встъпи в брак с жена и да стане кралица. Това изясни премиерът на страната Марк Рюте след спекулации по въпроса.

"Много е объркано, но семейното право се развива непрекъснато. Конституцията казва ясно, че едно дете трябва да се роди от брак. Това обаче зависи от формата на брака - между мъже или жени и между мъж и жена. Това усложнява нещата", каза Рюте.

Нидерландската престолонаследничка принцеса Амалия ще навърши 18 през декември. Тя е първородна дъщеря на крал Вилем-Александър и съпругата му Максима. Има две сестри.

Амалия ще се откаже от полагаемите ѝ се доходи след като постъпи в университет. Засега пред нея не се очертава сватба, но бъдещето ѝ се гледа под лупа.

Затова въпросът за брачния ѝ партньор е важен. Принцесата може да остане кралица дори и да встъпи в брак с друга жена. Така смята нидерландското правителство. Темата беше повдигната след издаването на книга. В нея експерт по кралското семейство пише, че според конституцията принцесата ще трябва да абдикира, ако реши да се ожени за друга жена.

Еднополовите бракове в Нидерландия са разрешени от 2001-ва година. Счита се обаче, че това не се отнася за кралските особи заради очаквания престолонаследник. Затова се наложи премиерът Рюте да отговаря на въпрос в парламента за бъдещето на принцеса Амалия.

И ако кабинетът е ясен по въпроса за еднополовия рак, то не така стоят нещата с евентуално дете от него, осиновено или родено след донорство.

Всичко засега е теоритична ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Пенев отново е треньор на Царско село
Любо Пенев отново е треньор на Царско село
ЕК предлага мерки срещу високите цени на тока
ЕК предлага мерки срещу високите цени на тока