НОВИНИ

Николай Грязин с историческа първа победа за България в WRC2

николай грязин историческа първа победа българия wrc2
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 21.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Николай Грязин донесе историческа първа победа за България в Световния рали шампионат (WRC), след като спечели надпреварата в WRC2 на рали „Хърватия“.

Състезаващият се с български лиценз пилот записа 11 етапни победи в хода на състезанието, в което негов основен съперник бе съотборникът му в DG Sport Йоан Росел, но натурализираният българин го изпревари с аванс от 38.2 секунди.

"Чувството е много приятно, особено след свършената работа от нас преди състезанието. Благодаря на целия отбор. Те не ме изоставиха в нито един момент и ми даваха нужния тласък. Най-много благодаря на моя навигатор, защото отсечките бяха трудни", заяви Грязин, цитиран от wrc.com.

Подиумът в WRC2 допълни Пепе Лопес, който в хода на състезанието имаше едно завъртане, което го остави на повече от минута зад лидерите, но все пак съумя да се добере до място в челната тройка.

В генералното класиране в WRC2 лидер след първите четири кръга за сезон 2024 е Оливър Солберг с 43 точки, колкото има и Йоан Росел. Николай Грязин заема временна трета позиция с 40 пункта.

Иначе в основното състезание в рали "Хърватия" триумфът заслужи осемкратният световен шампион Себастиан Ожие, който изпревари с 9.7 секунди съотборника си в екипа на Тойта Елфин Еванс. Трети финишира Тиери Нювил с Хюндай, след като белгиецът остана на 45.8 секунди от победителя.

В подреждането Нювил остава начело с 86 точки, следван от Еванс с 80, докато трети е французинът Адриен Фурмо, който е с 59 пункта

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Тонова е новият лидер на БСП-София
Диана Тонова е новият лидер на БСП-София
Локомотив Пловдив и ЦСКА 1948 не се победиха
Локомотив Пловдив и ЦСКА 1948 не се победиха