НОВИНИ

Никулден е! Бургас чества официалния си празник

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 06.12.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Никулден е! На 6 декември отбелязваме деня на Св. Николай Чудотворец закрилник на рибарите и моряците. Негово Светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за празника и призова да подражаваме на вярата и човеколюбието на свети Николай, като помагаме на нуждаещите се.

Днес е и официален празник на град Бургас, както и на всички моряци, рибари и банкери. Въпреки че свързваме Никулден с рибата, то днес тя не трябва да се лови. Лодките на бургаските рибари останаха на брега, като по този начин почитат своя закрилник – Свети Николай Чудотворец.

И въпреки че COVID-19 отмени мащабните събития за празника в Бургас, настроение не липсваше. Раздаде се курбан за здраве и бяха представени атрактивни демонстрации.
Със света литургия в храма "Св. Николай Чудотворец" в Бургас започна празника на града.

Днес се чества Свети Николай, който е основоположника на вярата. Оставил ни е и три неземни съкровища, а те са именно вярата, правдата и милосърдието, каза пред вярващите епископ Йеротей, викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий.

В центъра на Бургас представители на военноморските сили раздаваха курбан за здраве и най-вкусната рибена чорба, приготвена пред погледите на бургазлии.

Тайната на никулденската чорба е в многото риба. Има много свежи подправки, много е свежа и най-вече, че е приготвена на тази полева кухня на огън и за това е толкова вкусна, каза мичман Радостин Йорданов, ВМС.

Осветена беше и специалната обредна трапеза за Никулден.

На никулденската трапеза задължително трябва да присъстват обредните хлябове, трябва да има риба с люспи и кръстна кост на главата, тъй като люспите символизират богатството и плодородието, каза Пламена Кирова, Етнографски музей – Бургас.

А водолази демонстрираха как са се осъществявали гмурканията през 70-те години с автентичен ретро костюм.

Когато сме в морето винаги се чувстваме добре.

БНТ: Каква е разликата между този костюм и съвременния? – Съвременните са супер, супер, по-удобни. Възхищавам се хората, които са работили по 4 - 5 часа на ден, работи ли са, не са се разхождали, каза Стоян Димитров, водолаз.

По-късно моряците хвърлиха венци и цветя в морето в памет на загиналите техни колеги.

На Никулден със званието "Почетен гражданин на Бургас" бяха удостоени златната ни медалиста по художествена гимнастика Стефани Кирякова и актрисата номинирана за "Оскар" Мария Бакалова.

Това високо признание както ме привързва все по-силно към Бургас, така и ме вдъхновява да работя повече. Мотивира ме, мотивира ме за много работа, защото винаги може повече. От малка в Бургас аз мечтаех, в Бургас аз се учех, Бургас ми даде криле, Бургас е моят синоним на вдъхновение, каза Мария Бакалова.

С корабни сирени и атрактивно водно оръдие моряците отправиха поздрав към всички бургазлии.

Навръх Никулден: Запалиха празничните светлини на елхата във Варна

Въпреки че днес не трябва да се влиза в морето, рибарите във Варна хвърлиха своите мрежи, но с кауза. По традиция във варненския храм "Св. Николай Чудотворец" беше отслужена света литургия и раздаден рибен курбан за здраве.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт и оранжев код за дъжд, сняг и силен вятър утре
Жълт и оранжев код за дъжд, сняг и силен вятър утре
Младеж поправя велосипеди, които дарява на деца в затруднено положение
Младеж поправя велосипеди, които дарява на деца в затруднено положение