НОВИНИ

НИМХ подписа споразумение за подобряване на краткосрочните прогнози на времето

нимх подписа споразумение подобряване краткосрочните прогнози времето
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 29.11.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Националният институт по метеорология и хидрология - НИМХ, заедно с още 25 национални метеорологични служби подписа споразумение, с което са засилва сътрудничеството за подобряване на краткосрочните прогнози на времето и предоставяне на по-качествени услуги на обществото.

В резултат на това съвременният свят на метеорологията обръща нова страница в своята история. Сега е време да се задълбочи и разшири това ново международно сътрудничество, като се осигури възможно най-добрата подкрепа за обществото. По този начин нашата общност ще продължи да помага за защита на живота и имуществото и да подкрепя благосъстоянието на обществото, съобщават от НИМХ.

С общи усилия наша обща цел е подобряване на краткросрочните и средносрочните прогнози на времето и намаляване на свързаните с времето заплахи за живота, здравето, икономиката и имуществото, както и подкрепа за институциите да адаптират своите услуги към изменението на климата.

130 години НИМХ. Как се прави прогнозата за времето?

Европа има дългогодишна традиция на сътрудничество в областта на метеорологията: метеорологичните спътници се експлоатират от Европейската организация за метеорологични спътници (EUMETSAT), други наблюдения се координират в рамките на Европейската мрежа на метеорологичните служби (EUMETNET), а глобалните средносрочни числени прогнози за времето се изготвят от Европейския център за средносрочни прогнози за времето (ECMWF).

От друга страна, числените прогнози за времето с висока резолюция са отговорност на националните метеорологични служби. От 80-те години на миналия век тези национални служби си сътрудничат в рамките на няколко регионални консорциума. Това са консорциуми като ALADIN, част от който е и НИМХ и партньорствата HIRLAM и LACE, обединяващи метеорологичните служби съответно от Северна и Централна Европа.

Три от тези консорциума се обединиха, което бележи създаване на уникално сътрудничество между 26 страни от Европа, Северна Африка и Турция с новото наименование ACCORD (Консорциум за изследвания, свързани с развитието на моделирането в мащабите на конвекцията).

Новият консорциум ще подобри и укрепи изследванията и разработката на съвместни кодове за оперативна числена прогноза на времето, които ще се надграждат посредством иновативните изследвания на новия консорциум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири нови случая на COVID-19 при медици в Ловешко
Четири нови случая на COVID-19 при медици в Ловешко
Йоханес Тингнес Бьо отвя конкуренцията в спринта на 10 км в Контиолахти
Йоханес Тингнес Бьо отвя конкуренцията в спринта на 10 км в Контиолахти