НОВИНИ

Нова наредба регулира отдаването на паркоместа в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 17.02.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Нова наредба ще регулира отдаването на паркоместа под наем в Пловдив. Както в повечето големи градове, така и в Пловдив, проблемът с паркирането е много сериозен.

"Паркоместата в целия район, които се отдават, са около 500, намираме се на един от новите паркинги, изградени през миналата година, в края на тази беше довършен, за около 60 места, преди него направихме един от другата страна на булевард "Стамболийски" за 107", заяви кметът на район Южен в Пловдив Костадин Язов.

По думите му паркоместата никога няма да бъдат достатъчни, но е необходимо да има регламент, който да отговаря на нуждите на жителите на района.

Съгласно новата наредба, когато желаещите за едно паркомясто са повече от един, ще се стига до търг, а не както досега да се разпределят чрез жребий.

"Преди да стигнем до търга има няколко стъпки, които трябва да бъдат изпълнени. Първо, след стартирането на изграждането на такъв паркинг, жителите около него започват да подават искания в администрацията да придобият място. Следващата процедура е в момента, в който бъде изграден и обозначен, обслужен със скоби и с ограничители, които гарантират спирането на определени автомобили, тогава се събира набор от документи, включващ акт за собственост на жилището, документ, че автомобилът е личен" допълни Костадин Язов.

Кметът на район Южен добави, че преди това, със заповед на кмета, се определят адресът и номерата на адреса, които могат да го ползват. Чак тогава се пристъпва към търг.

"При търга, ако случайно има двама или повече желаещи за 1 паркомясто, се прави организация, канят се хората и започва наддаване със стъпка от 1-2 лева. Паркомястото от 20 лева на месец може да стигне до 30, 40, 50 лева месечно. Това по-скоро се определя от бройката участници наддаващи, отколкото от стойността на мястото. Няма таван за наддаването. Според наредбата имаме право да отдадем паркомястото за 1 година, след което можем да подновим договора за нови 2 години и чак след това, след като изтекат тези общо 3 години, се пристъпва към търга", отбеляза Костадин Язов.

Той даде пример с хора, които имат жилища, но нямат паркоместа.

"Те най-вероятно няма да бъдат включени към адресите на паркинга, въпреки че са в непосредствена близост до него, ако останат места и няма желаещи за тях, тогава може да бъдат включени", каза още кметът на район Южен.

Предстои новата наредба да бъде гласувана на следващата сесия на Общинския съвет в Пловдив.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ нанесе нов звучен шамар на Барселона след хеттрик на Мбапе
ПСЖ нанесе нов звучен шамар на Барселона след хеттрик на Мбапе
Хебър, Нефтохимик и Левски с победи в НВЛ
Хебър, Нефтохимик и Левски с победи в НВЛ