НОВИНИ

Новак Джокович е кралят на Australian Open за 9-ти път

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:41, 21.02.2021
Чете се за: 01:12 мин.
Тенис
новак джокович кралят australian open път

Световният номер 1 триумфира за рекорден девети път в Мелбърн, след като надигра във финала руснакът Данил Медведев със 7:5, 6:2, 6:2 за по-малко от два часа игра на "Rod Laver Arena".

Този успех продължи и още традиция в Мелбърн, според която Джокович няма загубен мач в заключителната фаза в турнира, като е спечелил всичките си полуфинали и финали.

Днес сърбинът не остави никакви съмнения кой е по-добрият на корта, като диктуваше събитията от началото до края, като винаги намираше отговор на действията на Медведев.

За руснакът пък това е втори загубен финал в турнирите от Шлема, след като през 2019 година игра в спора за трофея на US Open, но тогава отстъпи на Рафаел Надал в страхотна петсетова драма.

Двубоят започна с ранен пробив за Ноле, който набързо поведе с 3:0 гейма. С времето обаче Данил намери своя ритъм и на свой ред проби, изравнявайки резултата при 3:3. След това двамата печелиха своите сервис геймове до 5:6, когато Медведев подаваше, за да вкара първия сет в тайбрек. Руснакът обаче се пропука, изоставайки с 0:40 и въпреки че отрази първите два сетбола, при третия Джокович затвори първата част.

Вторият сет започна позитивно за Медведев, който пробив в откриващия гейм, но след това играта му се срина, като грешките зачестиха, което позволи на сърбина да обърне развоя на сета и да поведе с 4:1. В осмия гейм световния номер 1 проби за трети път в сета, за да го спечели с 6:2 гейма, а това предизвика Данил Медведев да строши ракетата, изразявайки своето разочарование.

В третата част сърбинът отрази два брейкбола в първия гейм, а още в следващия проби отново сервиса на руснакът, за да поведе комфортно и в този сет. Джокович продължи комфортно да печели своите подавания и в осмия гейм отново спечели подаването на руския тенисист, за да сложи точка на спора.

За лидерът в световната ранглиста това е общо 18-ти трофей в турнирите от Големия Шлем, което го остава само на два зад абсолютните рекордьори по този показател, Роджър Федерер и Рафаел Надал, които имат по 20 триумфа в най-престижните надпревари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава масовата ваксинация в Благоевград
Продължава масовата ваксинация в Благоевград
Сурово наказание за Георги Братоев за поведението му срещу Монтана
Сурово наказание за Георги Братоев за поведението му срещу Монтана