НОВИНИ

Нови масови протести в Израел срещу съдебната реформа

масови протести израел съдебната реформа
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:55, 13.08.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди израелци участваха в нова масова демонстрация в Тел Авив срещу противоречивия план на правителството за реформиране на съдебната система на страната, смятан от критиците му за заплаха за демокрацията, предаде Франс прес.

Обявяването на проекта през януари, по инициатива на управляващата коалиция на израелския премиер Бенямин Нетаняху, която включва крайнодесни партии и ултраортодоксални евреи, предизвика едно от най-големите протестни движения в историята на страната, което всяка седмица мобилизира десетки хиляди демонстранти.

Според правителството, реформата има за цел, наред с други неща, да предефинира правомощията на отделните власти, като намали прерогативите на Върховния съд, който изпълнителната власт смята за политизирана институция, в полза на парламента. Но противниците му смятат, че това рискува да отвори пътя към антилиберализъм или авторитаризъм.

Първата част от проекта, ограничаваща възможността Върховният съд да обезсилва решения на правителството, беше приета от парламента. Законодателният процес в момента е спрян поради лятната ваканция на парламента, като Нетаняху обеща да бъде отворен за преговори по следващите етапи от реформата.

Протестите бяха подкрепени от политически опоненти, светски и религиозни групи, работници и служители от технологичния сектор, пацифисти и военни резервисти. Тези месеци на демонстрации, някои от които бяха в подкрепа на правителството, породиха опасения от влошаване на разделението в израелското общество.

Протести имаше и в северната част на страната, по-специално в Хайфа, Нетания и Херцлия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джесика Пегула срази Швьонтек и ще играе за титлата в Монреал, съперничката ѝ обаче все още не е ясна
Джесика Пегула срази Швьонтек и ще играе за титлата в Монреал, съперничката ѝ обаче все още не е ясна
Яник Синер и Алекс Де Минор ще определят новия шампион на Мастърса в Торонто
Яник Синер и Алекс Де Минор ще определят новия шампион на Мастърса в Торонто