НОВИНИ

Нови стачки по летищата на Германия отменят много полети в четвъртък и петък

Очаква се стачните действия в четвъртък да доведат до отмяната на над 580 полета

стачки летищата германия отменят полети четвъртък петък
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
06:35, 14.03.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Служителите по сигурността на няколко летища в Германия, сред които Хановер, Дортмунд, Веце, Лайпциг и Дрезден, ще стачкуват в петък (15 март). Това обяви днес германският синдикат "Ферди". Служителите в Мюнхен ще спрат работа от 4.00 в четвъртък сутринта до 6.00 в петък.

Профсъюзът "Ферди" вече призова за целодневна стачка в четвъртък - 14 март, на служителите по сигурността на пет германски летища - Берлин, Хамбург, Кьолн, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден и Кьолн.

Пътниците няма да бъдат допускани до летищните терминали, ако служителите, които отговарят за сигурността, регистрацията и обработката на багажите, спрат работа, отбелязва ДПА.

Очаква се стачните действия в четвъртък да доведат до отмяната на над 580 полета и да предизвикат допълнително забавяне на полетните разписания. Това ще засегне около 90 000 пътници.

Синдикатът "Ферди" се бори за подобряване на условията на труд и за повишаване на заплатите на стотици работници от наземните служби на летищата в цяла Германия. Профсъюзът настоява за подобряване на заплащането през нощта, през уикенда и на официални празници, както и за регулация на извънредния труд.

Стачките, обявени от профсъюза, са поредните трудови протести в германския транспортен сектор през последните седмици, отбелязва ДПА.

След като вчера стачкуваха кабинните екипажи на германската авиокомпания "Луфтханза", базирани във Франкфурт, днес спряха работа колегите им в Мюнхен. Заради тези стачки бяха отменени стотици полети, при което бяха засегнати десетки хиляди пътници.

Снимки: БТА

Друга транспортна стачка - в германската железопътна компания "Дойче бан", приключи рано тази сутрин. Превозвачът беше принуден да отмени около 80 на сто от влаковете си на дълги разстояния по време на протеста, обявен от синдиката на машинистите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Костадин Нушев: Служението на българския патриарх Неофит беше в трудни времена
Доц. Костадин Нушев: Служението на българския патриарх Неофит беше в трудни времена
Турция планира сондажи за газ на три нови локации в Черно море
Турция планира сондажи за газ на три нови локации в Черно море