НОВИНИ

Нови залпове между Израел и Хизбула след удар в Бейрут

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:28, 21.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Хамас съобщи за 22 жертви при израелски удар срещу училище, където са настанени палестински бежанци в Газа. Израел твърди, че е поразен команден център на групировката. Хизбула потвърди смъртта на двама свои висши функционери, убити в петък при израелски въздушен удар в Бейрут. Общият брой на жертвите там е поне 37, включително три деца. Размяната на въздушни удари между Израел и Южен Ливан продължи през целия ден.

Израел и Хизбула подновиха размяната на трансгранични залпове на фона на пореден израелски удар срещу град Газа. Израел отново обвини Хамас, че използва цивилни обекти за военни цели, като заяви, че е поразен команден център на палестинската групировка, разположен в бивше училище. Според Хамас там са се намирали цивилни палестинци, като повечето жертви са жени и деца.

"На игрището на училището имаше жени с деца, децата играеха, когато внезапно паднаха две ракети. Не знаем какво искат от нас, загина и неродено дете. Това какво е? Когато страни като Иран атакуват Израел, всички застават зад Израел. Но когато се отнася до палестинци, никой не го е грижа", каза Саид ал Малахи - очевидец.

"Нямаше нито един пострадал мъж, бяха само жени и деца. Нека арабските страни да се радват и да ръкопляскат на израелския премиер Нетаняху и на Съединените щати", отбеляза Ахмад Азам- очевидец.

Здравните власти в Газа съобщиха за смъртта на четирима здравни работници при израелски удар срещу склад в Рафа. Израел настоява да запази контрола по южната граница между град Рафа и Египет. Искането е сред основните пречки пред споразумение за прекратяване на огъня.

Продължава да расте броят на жертвите след израелския удар в южните предградия на Бейрут. В ход е разчистване на отломките. Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан изрази тревога от ескалацията между Израел и Ливан, но определи като справедливо ликвидирането на висш функционер на проиранската групировка Хизбула.

Израелската армия обяви, че е елиминирала поне 16 функционери на Хизбула, събрали се на заседание в подземието на атакуваната сграда. Сред жертвите е командващият елитните части на групировката Ибрахим Акил. Той беше издирван и от Съединените щати с награда за главата му от 7 милиона долара. Според Израел, напълно е унищожена военната командна верига на Хизбула.

"Командирите, които елиминирахме, ръководеха нападенията срещу гражданите на Израел още от 8 октомври миналата година и планираха нови удари", подчерта контраадмирал Даниел Хагари - военен говорител на Израел.

Иран осъди ликвидирането на Акил като "престъпно деяние на ционисткия режим, извършено от отчаяние". Същевременно Техеран обяви, че не планира пряко отмъщение, като го оставя на Хизбула.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Победата е благодарение на публиката
Александър Томаш: Победата е благодарение на публиката
Кирил Десподов игра цял мач при шампионатна победа за ПАОК
Кирил Десподов игра цял мач при шампионатна победа за ПАОК