НОВИНИ

НПО секторът: Инфраструктурните проблеми са сред основните причини за тежките пътни инциденти у нас

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:32, 24.08.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Според неправителствения сектор инфраструктурните проблеми са сред основните причини за тежките инциденти у нас. И вчера след жестоката катастрофа между джип и цистерна за газ край Ботевград експерти сигнализираха за проблеми в отсечката между селата Скравена и Люти дол. От Камарата на автомобилните превозвачи коментираха, че пътят е осеян с дупки и неравности.

По данни на Европейския център за транспортни политики катастрофи стават предимно по първокласни пътища с по една лента за движение във всяка посока. Сред проблемите са лоша поддръжка - изтрита маркировка, дупки, които се отварят и не се ремонтират своевременно, пропуски при мантинелите. И поглед към черната статистика за жертвите по пътищата - от началото на годината близо 330 души са загинали при пътни инциденти. Те са с 18 повече спрямо същия период на миналата година. А тежките катастрофи от януари са над 4000.

“По класация на Световния икономически форум по отношение на качеството на пътната инфраструктура, България е на 95-о място след държави като Уганда и Зимбабве, а по отношение на жертвите на 100 000 души България е на второ място след Румъния”, каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според експертите България все още е далеч от реални мерки за пътна безопасност, тъй като има много нерешени инфраструктурни проблеми. С над 1000 катастрофи през всяка от последните 5 години, отсечката Русе-Бяла се нарежда сред най-натоварените и опасни у нас. При голяма част от инцидентите на пътя, който е част и от европейския транспортен коридор Е-85, са пострадали хора. Заради натоварения трафик през лятото и шофьорите с дългогодишен стаж пътуват по тази отсечка с изострено внимание.

"Този участък е прекалено тесен, той не става за тази експлоатация, за която е бил предвиден и там трябва да се построи магистрала или поне скоростен път", каза Диана Русинова.

В Кресненското дефиле, един от най-опасните, смъртоносни и опасни участъци, в началото на лятото бяха въведени нови правила за движението. Изпреварването в целия 16-километров участък е напълно забранено, а скоростта е ограничена до 50 км/ч. В началото на юли от АПИ монтираха и разделителни колчета. Шофьори признават, че преминаването през дефилето отнема малко повече време, но се чувстват по-спокойни докато пътуват през по-острите завои.

Наблюденията на експертите показват, че напоследък се отделя повече внимание на почистването на храстите, които пречат на видимостта, но остават проблеми като сериозни пропуски с пътната маркировка, мантинелите и дупките.

"Пътищата убийци, както знаете, това са Е-79 Видин - Кулата, Русе - Маказа, предимно първокласни пътища, които са с по една лента за движение във всяка посока, по-рядко вече започват да стават катастрофи по магистралите, макар че на магистрала Тракия например последно време зачестиха много пътниците инциденти заради изключително натоварения трафик, неспазването на правилата", каза Диана Русинова.

Друг проблемен участък е пътят Добринище - Гоце Делчев. Многото завои и честите свличания на земна маса затрудняват трафика, който през цялата година е натоварен заради курортите. Шофирането с несъобразена с пътните условия скорост е сред най-честите причини за инциденти, особено през зимните месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившата компания "Газпром Германия" вече работи под ново име
Бившата компания "Газпром Германия" вече работи под ново име
Чехия подпомага домакинствата заради нарастващата инфлация
Чехия подпомага домакинствата заради нарастващата инфлация