НОВИНИ

"Няма смисъл, няма за кого": Недоверието е основната причина за ниската активност на последните избори

Вижте данните от национално представително проучване на "Галъп" специално за БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 16.07.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Недоверието в политиците е основната причина сънародниците ни да не излязат да гласуват на последните избори. Това показва представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", направено за БНТ.

Близо 27% посочват, че на последните избори не са гласували нито за политици, нито за партия, просто защото нямат доверие в тях. На второ място се нареждат хората, които не могат да дадат отговор защо не са отишли до урните.

Аргументите "Няма за кого да се гласува" и това, че управляващите мислят и работят само за себе си събират по близо 10%. Според изследването, това говори за разрушено доверие и връзка между представляващи и представлявани.

Според изследването на "Галъп" - втората основна категория отговори по-скоро говори за цялостна апатия към политиката, хората я разглеждат като нещо странично, далечно, чуждо на живота. Видно е от отговорите "Не се интересувам от политиката", "Защото по принцип не гласувам" и "Няма смисъл".

Друга главна категория отговори показва липса на припозната политическа алтернатива за част от обществото – която не открива свое представителство.

Според изследването у нас се наблюдава сериозно разочарование и умора в нагласата на по-възрастните поколения и изначална апатия и непознаване на политическото при по-младите.

Заключението на изследването, е че при активните хора липсва доверието, а при младите липсва интересът. При хората с високи доходи личи най-вече липса на избор, а при хората с ниски – липса на доверие.

Изследването е проведено от "Галъп интернешънъл болкан" за БНТ между 27 юни и 5 юли тази година сред 806 души по метода "лице в лице" с таблети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Не може да има никакво подценяване на този мач
Георги Дерменджиев: Не може да има никакво подценяване на този мач
Безпроблемна победа за 20-годишните национали на еврошампионата в Питещ
Безпроблемна победа за 20-годишните национали на еврошампионата в Питещ