Образователният министър: Нямаме качествен скок в представянето на учениците

от БНТ , Източник: БНР
11:02, 13.06.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
образователният министър нямаме качествен скок представянето учениците
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Това коментира служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян, смята министърът.

Висшето образование е освободено от политически доктрини. В училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата, допълни той.

"Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера. Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи", каза министърът.

Според проф. Денков има добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти.

"Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност. Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане", допълни министърът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Три вълнуващи мача от Евро 2020 в ефира на БНТ и BNT News
Три вълнуващи мача от Евро 2020 в ефира на БНТ и BNT News
Лукаку: Плаках много, защото бях уплашен за Ериксен
Лукаку: Плаках много, защото бях уплашен за Ериксен