НОВИНИ

Общински съветници от ГЕРБ и БСП: Имаме консенсус около най-важните мерки

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 02.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Бизнес

Има консенсус около най-важните мерки, които Столична община изработи за най-засегнатите сектори от икономиката на София. Това стана ясно от думите на Димитър Вучев, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС), и Иван Таков, общински съветник от БСП в СОС, в предаването "Още от деня".

"На първо четене можем да кажем, че само от местни данъци и такси постъпленията за месец март са с 19 млн. по-малко в рамките на столичния бюджет. Отделно от това са загубите за транспортните дружества - Метрополитен, автотранспорт - над 6 млн. само за месец март. Подобни разчети се правят и по отношение на здравеопазването. Важният момент е как ще излезем от тази ситуация с минимални щети", заяви Димитър Вучев.

Иван Таков подчерта, че в рамките на 4 дни работните групи са се обединили около един пакет от 39 мерки. Мерките са разделени в три групи: свързани с бюджета на Столичната община; мерки, свързани с човешкия ресурс, общинската собственост и търговските дружества; и трети - за осигуряване на социални и образователни дейности.

Иван Таков беше категоричен, че подкрепата на мярката за общинското здравеопазване е изключително важна.

"Да се мисли за безлихвени заеми за болниците и ДКЦ-та, защото на някои места приходите са спаднали от 40 до 80%, което поставя под въпрос заплатите на лекарите. Кризата ражда съгласие, обединихме се около мерките и се надявам, че на следващото заседание докладът ще бъде факт", каза още той.

Димитър Вучев: Общински гаранционен фонд функционира повече от 15 години в рамките на Столична община. Това ще е един допълнителен инструмент в рамките на този гаранционен фонд. Иначе самият той е помогнал на над 700 малки и средни компании в рамките на Столична община през всичките тези години. 1 млн. е сумата, която е определена към момента. Става въпрос за гарантиране на заеми. До този момент фондът функционираше на 50% гаранция. Сега е увеличен в подкрепа на малките и средни фирми, които са доста засегнати.

Таков обясни, че една от предвидените мерки е ревизия на бюджета и пренасочване на средства от капиталовата програма от някои по-маловажни дейности към такива с жизненоважно значение като транспорт, здравеопазване и т.н.

Вучев подчерта, че заложените мерки целят да помогнат на всички нуждаещи се групи, с ясното съзнание, че това не трябва да "счупи бюджета".

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 партии от ЕНП искат изключването на Фидес на Виктор Орбан
13 партии от ЕНП искат изключването на Фидес на Виктор Орбан
Изписаха първите двама, преборили COVID-19 в Пловдивско
Изписаха първите двама, преборили COVID-19 в Пловдивско