Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Общински съветници от ГЕРБ и БСП: Имаме консенсус около най-важните мерки

от БНТ
19:15, 02.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Бизнес

Има консенсус около най-важните мерки, които Столична община изработи за най-засегнатите сектори от икономиката на София. Това стана ясно от думите на Димитър Вучев, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС), и Иван Таков, общински съветник от БСП в СОС, в предаването "Още от деня".

"На първо четене можем да кажем, че само от местни данъци и такси постъпленията за месец март са с 19 млн. по-малко в рамките на столичния бюджет. Отделно от това са загубите за транспортните дружества - Метрополитен, автотранспорт - над 6 млн. само за месец март. Подобни разчети се правят и по отношение на здравеопазването. Важният момент е как ще излезем от тази ситуация с минимални щети", заяви Димитър Вучев.

Иван Таков подчерта, че в рамките на 4 дни работните групи са се обединили около един пакет от 39 мерки. Мерките са разделени в три групи: свързани с бюджета на Столичната община; мерки, свързани с човешкия ресурс, общинската собственост и търговските дружества; и трети - за осигуряване на социални и образователни дейности.

Иван Таков беше категоричен, че подкрепата на мярката за общинското здравеопазване е изключително важна.

"Да се мисли за безлихвени заеми за болниците и ДКЦ-та, защото на някои места приходите са спаднали от 40 до 80%, което поставя под въпрос заплатите на лекарите. Кризата ражда съгласие, обединихме се около мерките и се надявам, че на следващото заседание докладът ще бъде факт", каза още той.

Димитър Вучев: Общински гаранционен фонд функционира повече от 15 години в рамките на Столична община. Това ще е един допълнителен инструмент в рамките на този гаранционен фонд. Иначе самият той е помогнал на над 700 малки и средни компании в рамките на Столична община през всичките тези години. 1 млн. е сумата, която е определена към момента. Става въпрос за гарантиране на заеми. До този момент фондът функционираше на 50% гаранция. Сега е увеличен в подкрепа на малките и средни фирми, които са доста засегнати.

Таков обясни, че една от предвидените мерки е ревизия на бюджета и пренасочване на средства от капиталовата програма от някои по-маловажни дейности към такива с жизненоважно значение като транспорт, здравеопазване и т.н.

Вучев подчерта, че заложените мерки целят да помогнат на всички нуждаещи се групи, с ясното съзнание, че това не трябва да "счупи бюджета".

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
13 партии от ЕНП искат изключването на Фидес на Виктор Орбан
13 партии от ЕНП искат изключването на Фидес на Виктор Орбан
Изписаха първите двама, преборили COVID-19 в Пловдивско
Изписаха първите двама, преборили COVID-19 в Пловдивско