НОВИНИ

Общо 51 шахматисти при мъжете и жените ще участват на Държавното първенство по класически шахмат

общо шахматисти мъжете жените участват държавното първенство класически шахмат
bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 16.01.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Общо 51 шахматисти - 32 при мъжете и 19 при жените - ще вземат участие в държавното индивидуално първенство на България по класически шахмат за 2023 година, обявиха от Българската федерация по шахмат 2022.

В битката за титлите ще се включат едни от най-актуалните шахматни имена у нас като Нургюл Салимова, Ива Виденова-Куляшевич, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Надя Тончева, Адриана Николова, Кирил Георгиев, Мартин Петров, Радослав Димитров, Васил Спасов, Момчил Петков и др.

Държавните индивидуални първенства по шахмат ще се проведат от 21 до 28 януари в София, а домакин на събитието ще бъде клуб "Black and White", комплекс "Палмс Роял", в "Гранд хотел Милениум".

"Две години държавни индивидуални първенства по класически шахмат за мъже и жени в страната ни не бяха провеждани. Ето защо това събитие е дългоочаквано от състезателите и любителите на този спорт. "Българската федерация по шахмат 2022" успя да ги възобнови", заяви председателят на федерацията Васил Антонов.

Освен в клуб "Black and White" партиите на шампионат ще могат да бъдат наблюдавани и на сайта https://www.chess.com/events/2023-bulgarian-chess-championships.

Шампионите при мъжете и жените ще получат подпомагане за участие в Европейското първенство за мъже и жени в размер на 1000 лева, а заедно със своите подгласници ще намерят място и в националния отбор на България по класически шахмат.

В допълнение таксите към Европейския шахматен съюз за участие на европейското първенство на първите трима в крайното класиране и при мъжете, и при жените ще бъдат заплатени от Българската федерация по шахмат 2022.

Общият награден фонд за Държавното индивидуално първенство по шахмат е 10 200 лева за мъжете и 8300 лева за жените.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП: Близо 170 души са се записали в регистъра на хазартно зависимите лица за по-малко от месец
НАП: Близо 170 души са се записали в регистъра на хазартно зависимите лица за по-малко от месец
Президентът Румен Радев връчи третия мандат на "БСП за България"
Президентът Румен Радев връчи третия мандат на "БСП за България"