НОВИНИ

Огромни опашки на лифта за Седемте рилски езера

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 26.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Огромни опашки от туристи се извиха пред началната станция на лифта за Седемте рилски езера. Опашките започнаха сутринта на качване и в следобедните часове в обратната посока. Заради доброто време и почивните дни много хора избират да се разходят и разхладят около красивите ледникови езера. На ден през лифта преминават повече от 3000 туристи при капацитет 600 души на час.

Заради прохладата на планината и красотата на Рилските езера, през почивните дни стотици туристи тръгват на еднодневна разходка. Летните месеци са сред най-натоварените, но за да стигнат до езерата, туристите трябва да се въоръжат с търпение заради дългите опашки, които се образуват на лифта.

Вместо да чакат час и половина на опашката за лифта, някои предпочетоха за същото време да стигнат пеша до хижа Рилски езера.

"Сигурно е прекрасно на върха, щом има толкова много хора. Затова решихме да се качим пеша, вместо да чакаме лифта", каза Дейн Кристенсен от Англия.

Опашки имаше и на слизане, но не толкова големи, защото туристите поемаха надолу по различно време.

На този фон съвсем естествено от Планинската спасителна служба отчитат рекорден брой спасителни акции през лятото. Основната причина за инциденти в планината е, че хората тръгват неподходящо екипирани.

"Заради това, че са с градски обувки, някои идват с чехли, джапанки. Това, съответно, повишава риска от подхлъзване, от спъване. А едно падане на камъните много често води до някаква травма", обясни Мартин Джокин от ПСС-Дупница.

Синоптиците прогнозират подходящо време за планински туризъм и през септември. А спасителите подсещат туристите да не пропускат сключването на планинска застраховка. Защото в случай на инцидент, тя покрива напълно разходите по спасяване.

Вижте още в репортажа на Владислава Миланова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Въздушни чудеса" във Варна: Хвърчила в небето над Аспарухово
"Въздушни чудеса" във Варна: Хвърчила в небето над Аспарухово
Тир с бойлери се запали на АМ "Струма" (СНИМКИ)
Тир с бойлери се запали на АМ "Струма" (СНИМКИ)