НОВИНИ

Окончателно - без нощен транспорт в София до края на годината

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:46, 24.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
окончателно без нощен транспорт софия края годината

Окончателно - спират нощния транспорт в София до края на годината. От 1 октомври автобус 66 и автобус 63 до Витоша стават целогодишни. Тези решения взеха на днешната сесия на Общинския съвет столичните общинари.

Те приеха промяна на транспортната схема в града, която се налага както заради пускането на третата линия на софийското метро, така и заради удължената извънредна епидемиологична обстановка.

Една от спорните точки в доклада е окончателното спиране на автобусна линия 306. Още от началото на извънредното положение през март, автобусът не се движи.

Аргументът на общината е, че маршрутът на 306 почти се припокрива с маршрута тролей номер 5.

"Тролейбусна линия номер 5 ще ѝ се увеличи пробегът, към "Младост" в момента са насочени по 1000 км допълнителни на дневна база, по-добро транспортно обслужване", заяви Христиан Петров, общински съветник от ГЕРБ.

В празнични дни интервалът на тролей 5 ще бъде намален. А за да не се нарушава транспортното обслужване до Окръжна болница, се създава нова линия № 3.

Автобусна линия номер 21/22 е единствената на територията на Столичната община, която обслужва две населени места- Войнеговци и Подгумер. С приемането на днешния доклад, това ще се промени.

Именно за парите, които ще получи частният превозвач за подобряването на услугата се скараха общинските съветници. Борис Бонев продължи да пита защо фирмата ще получава по 600 000 лв. допълнително след разделянето автобусните линии, вместо те да се предоставят на общинския превозвач.

"Цената, на която ние ще получим тази услуга за подобряване на обслужването на северните райони, е по-ниска от нашата друга единствена алтернатива, която е от столичен автотранспорт", обясни Христиан Петров от ГЕРБ.

Освен Борис Бонев против доклада се обявиха и от БСП. Според тях става дума за безразборно и лобистко отдаване на концесии на държавно и общинско имущество в полза на частни оператори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С копродукцията "Пари" откриха 38-то издание на "Златна роза"
С копродукцията "Пари" откриха 38-то издание на "Златна роза"
Пукнатини по Аспаруховия мост във Варна, според АПИ няма опасност за конструкцията
Пукнатини по Аспаруховия мост във Варна, според АПИ няма опасност за конструкцията