НОВИНИ

Олимпийските игри в Токио ще бъдат отложени с 1 година

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
14:49, 24.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:26 мин.
Общество

Приключението Токио 2020 започна със сълзи на радост за цяла Япония. Но сълзи, които след това щяха да станат горчиви, заради независещи от японците причини. Страната на изгряващото слънце трескаво започна да се подготвя за своето второ домакинство на Летни олимпийски игри след 64-а година.

Но вместо това се оказа, че съдбата по-скоро отново ще покаже тъмната си страна и ще напомни за 1940-а, когато Втората световна война отменя дългочаканото спортно събитие в Токио. Сега за отменяне не се говори. Все още. Но решението за отлагане също не е никак леко. Големите надежди на домакините, че събитието може да се проведе по план бяха попарени. Тяхната увереност и тази на Международния олимпийски комитет беше непоколебима до преди около седмица. Малко по малко обаче броят на атлетите и националните комитети обявяващи се против провеждането на форума нарастваше, заради затруднената подготовка на спортистите и риска за здравето им. Това накара президента на МОК Томас Бах в неделя да излезе с емоционално обръщение към атлетите, в което показа своята загриженост за случващото се.

Отлагането на Летните олимпийски игри е безпрецедентно събитие. По време на двете световни войни Олимпиадата е била отменяна но не и отлагана. Спортните форуми в Берлин през 1916-а, в Токио през 40-а и в Лондон през 44-а не се състоят, заради военните конфликти в световен мащаб. Но сега, без война, Игрите в японската столица няма да се проведат по план, заради пандемията от COVID-19.

Това ще доведе до големи финансови загуби за организаторите. За провеждането на олимпиадата в Токио са инвестирани над 13,4 милиарда долара, а голяма част от приходите от медийни и спонсорски договори в размер на около 10 милиарда, няма да се осъществят, като това са само част от загубите, за които все още е твърде рано да бъдат изчислени.

Канада и Австралия заявиха, че ще бойкотират Игрите, ако те се проведат през това лято. Последваха аналогични действия и от други държави. Така тази сутрин Бах и японският премиер Шиндзо Абе проведоха спешен разговор, на който одобриха решението за отлагането на дългоочакваното събитие.

Шиндзо Абе - премиер на Япония: Съгласихме се Летните олимпийски и параолимпийски игри да се проведат най-късно до лятото на 2021-а година. Оттук нататък, за да бъдат те в цялата си пълнота и за да бъдат доказателство за победата на хората над инфекцията от коронавирус, ще бъдем още по-обединени в работата си с президента Бах. Япония иска да изпълни задълженията си като домакин на Игрите!

32-ите Летни олимпийски игри ще се проведат не по-късно от лятото на 2021 г., като все още няма обявена конкретна начална дата, но ще останат под името Токио 2020-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки за облекчаване на трафика в метрото
Нови мерки за облекчаване на трафика в метрото
Фелдшерът на варненския затвор ще бъде под домашен арест
Фелдшерът на варненския затвор ще бъде под домашен арест