НОВИНИ

Тегне ли проклятие над Олимпиадата в Токио 2020?

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 23.03.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Общество

Австралия и Канада заявиха, че няма да участват на Олимпиадата в Токио, ако игрите не бъдат отложени за 2021 г. заради пандемията. Атлети няма да изпрати и Норвегия. Досега Олимпиада не е била отлагана. Спортното събитие е било отменяно изцяло през 1916 г., 1940 г. и 1944 г. заради двете световни войни. Друга война - Студената, наруши нормалното протичане на игрите в Москва през 1980 г. и Лос Анджелис през 1984 г. - все значителни удари през 40-годишен период.

МОК и японските организатори обещаха решение до един месец, но отлагането се очертава като неизбежно под засилващ се натиск от цял свят.

Ясухиро Ямашита, председател на ЯОК: От гледна точка на сигурността и безопасносттта на атлетите не можем да не обмислим отлагане. Все още има възможност за провеждане по план, но трябва да разгледаме различни варианти. Отлагане ще бъде прецедент в 124-годишната съвременна история на игрите.

Японският финансов министър Таро Асо миналата седмица заговори, че Олимпиадата е "сигурна" жертва на проклятието, застигащо Олимпиадата на всеки 40 години след 1940-та, когато домакин отново е трябвало да бъде Токио. Сега под въпрос са 12 милиарда инвестиции, огромни суми от спонсорите и притежателите на права за излъчване, очаквания бум в туризма и потребителските разходи.

Тоширо Мори, изпълнителен директор на Олимпиадата в Токио: Има много заинтересовани страни. Работихме шест години за старт на 24 юли. Тази работа трябва да бъде извършена отново. Разбира се, вторият път ще бъде по ефективна. Имаме обаче много сключени договори и преразглеждането им не е лесна задача.

За отлагане призоваха и много атлети, които не могат да тренират и да се състезават заради затворени спортни съоръжения и отменени квалификации. Редови японци мислят за имиджа на страната.

Юта Сузуки, студент: По-добре да отложим и да бъдем гъвкави, за да избегнем разпространението на вируса.

Мию Танака, ученичка: Ако започнем по план, игрите ще бъдат компрометирани заради коронавируса. Мисля, че отлагането е добра идея.

Намирането на нова дата обаче също няма да е лесно - летният спортен календар за 2021 г. вече е препълнен, а следващата година ще има Световно по футбол и зимна Олимпиада в Пекин.

Русия призова да няма паника около игрите. Американският президент изрази увереност, че Япония ще отправи правилно послание. Китай продължава да подкрепя домакинството на Токио.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистите от обществената телевизия на Украйна с молба за маски и дезинфектанти
Журналистите от обществената телевизия на Украйна с молба за маски и дезинфектанти
Как спазват карантината идващите от чужбина и има ли пропуски?
Как спазват карантината идващите от чужбина и има ли пропуски?