НОВИНИ

Омбудсманът: Няма да има адекватна защита за хората от уязвимите групи при замразен бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
15:53, 10.11.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до комисиите в Народното събрание по внесения от Министерски съвет Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за от миналата година и Закона за бюджета на националната здравноосигурителна каса за 2022 година.

Становището на омбудсмана е базирано на жалбите и проблемите на гражданите до институцията.

"Тъй като най-важният аспект на бюджета е социалният, особено в ситуация на непрекъснато нарастваща инфлация, обръщам внимание най-напред на правата на пенсионерите като една от най-уязвимите групи граждани, както и на другите плащания със социален характер", пише проф. Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че възрастните хора срещат сериозни проблеми основно заради размера на преизчисляване и осъвременяване на пенсиите им. Тя подчерта, че при липсата на действащ бюджет няма реална възможност необходимите средства да бъдат адекватно разпределени за подобряване на живота на уязвимите групи от обществото и то в момент на непрекъснато растящата инфлация, която се отразява не само на пенсионерите, но и на всички работещи в частния и държавния сектор.

Според нея с този бюджет няма да може да се предложи вариант за адекватно на инфлацията осъвременяване и преизчисляване на пенсиите, така че да не остане пенсионер с доход под прага на бедност. Омбудсманът обръща внимание, че няма да може да бъде актуализиран и дневният минимален и максимален размер на обезщетението за безработица, размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за семейни помощи за деца. Бюджетът според Ковачева няма да може да гарантира правото на хората с трайни увреждания на справедлива месечна финансова подкрепа и правата на социално подпомагане на други уязвими групи граждани.

Проф. Ковачева отбеляза, че във време на растящата инфлация са необходими действия за приемане на бюджети, които да позволяват на хората да покриват своите нужди и задължения към държавата.

Цялото становище на омбудсмана може да прочетете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конфузна ситуация с Антонио Гутериш на конференцията за климата в Египет
Конфузна ситуация с Антонио Гутериш на конференцията за климата в Египет
Иран се похвали с хиперзвукова балистична ракета
Иран се похвали с хиперзвукова балистична ракета