НОВИНИ

Омбудсманът възрази срещу драстичния скок на водата в 14 общини

диана ковачева хиляди хора увреждания без личен асистент
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 06.12.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до КЕВР, в което препоръчва да не се повишава цената на водата в Смолян, Русе, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Варна, Монтана, Велико Търново, Силистра, Враца, Търговище, Пловдив, Кърджали и Габрово. Становището на обществения защитник е по повод общественото обсъждане за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г.

Проф. Ковачева е категорична, че исканото увеличение на цените е в нарушение на принципите, от които следва да се ръководи по закон КЕВР, а именно – осигуряване на условия за предоставяне на всеобщ достъп до ВиК услуги, защита интересите на потребителите, икономическата обоснованост на цените на водата и отчитане нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение.

ВиК-Русе предлага увеличение на цената на водата с 56 ст. на кубик

Според нея за гражданите става все по-непосилно да погасяват нарастващите сметки за вода в условията на кризи (икономическа, политическа, финансова, постковид) и при огромна инфлация - годишната инфлация за октомври 2022 г. спрямо октомври 2021 г. е 17,6%.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че за 13 от 19-те области на страната, чиито ВиК оператори имат одобрени бизнес планове за регулаторен период 2022 - 2026 г., цените на ВиК услугите през 2023 г. се увеличават.

Посочва, че в област Смолян, където и в момента цената на ВиК услугата е на четвърто място в страната, е предвидено най-голямото увеличение (24%) в сравнение с утвърдените цени за 2022 г. Така от 1 януари догодина жителите на Смолян и региона ще бъдат принудени да плащат с цели 68% по-скъпа ВиК услуга спрямо началото на 2022 г.

"Гражданите на Омуртаг многократно протестират по повод въведения от години изключително тежък режим на водоподаване. През следващата година те ще се наложи да заплащат с 3% по-скъпа вода от утвърдената цена за 2022 г. и с 4 % по-скъпа услуга спрямо цената за 2021 г., въпреки че проблемите с качеството на услугата не се разрешават", подчертава проф. Ковачева.

Тя обръща внимание на факта, че изпълнението на показателите за качество "общи загуби на вода във водоснабдителните системи", не се вземат предвид от Регулатора при изменението на цената на ВиК услугата за 2023 г.

"Оценявам, че действията на КЕВР са съобразени с нормативните разпоредби, но през годините многократно подчертавах, че загубите на вода по водоснабдителната мрежа са една от основните причини за преминаването към режим на водата в стотици населени места в страната", посочва общественият защитник.

Проф. Ковачева допълва още, че от Сравнителния анализ на КЕВР за ВиК сектора за 2021 г., съгласно които за 16 от 19-те ВиК оператора с одобрени бизнес планове за настоящия регулаторен период, оценката на КЕВР за показател „общи загуби на вода“ е „пълно неизпълнение“.

В становището си Ковачева обръща внимание и на социалната поносимост на цената на водата за 2023 г. и посочва, че КЕВР не е публикувала данните, използвани за изчисляването ѝ - средномесечен паричен доход на лице от домакинството по области за 2021 г. от изследване "Наблюдение на домакинските бюджети".

Омбудсманът изпрати в КЕВР и отрицателно становище по ценовото предложение на ВиК Кърджали, според което потребителите ще бъдат принудени през 2023 г. да заплащат с 45% по-скъпа ВиК услуга спрямо цената за 2021 г., прилагана и през 2022 г., т.е. от 2,648 лв. (с ДДС) на 3,847 лв. (с ДДС). Предложената цена за утвърждаване за 2026 г. пък е с цели 86% по-висока спрямо м.г. - от 2,648 лв. (с ДДС) на 4,927 лв. (с ДДС).

"Бизнес планът и ценовото предложение на "ВиК" ООД гр. Кърджали за регулаторен период 2022 - 2026 г. се разглеждат от КЕВР в последния месец от първата година на посочения период. По този начин КЕВР на 6 декември 2022 г. провежда обществено обсъждане за одобрява цените на ВиК услугите за област Кърджали за 2023 г., 2024 г., 2025 г. и 2026 г., изменя и утвърждава цената за 2023 г. Това е прецедент в практиката на КЕВР. На практика регулаторният период за ВиК Кърджали вместо 5, включва 4 години, което е в противоречие с нормативната уредба", посочва омбудсманът.

Проф. Ковачева отново подчертава, че е недопустимо значителното увеличение на цената на водата в Кърджали и региона през годините с оглед на незадоволителното качество на предоставяната услуга.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Има всички шансове да влезем в Шенген догодина, депутатите да приемат законите по ПВУ за съдебна реформа
Румен Радев: Има всички шансове да влезем в Шенген догодина, депутатите да приемат законите по ПВУ за съдебна реформа
Иван Саморано пред БНТ: Мисля, че Бразилия е голям фаворит за трофея
Иван Саморано пред БНТ: Мисля, че Бразилия е голям фаворит за трофея