НОВИНИ

ООН призова да се разследват репресиите срещу протестиращите в Иран

полицията иран стреля протестиращи родния град махса амини
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:40, 24.11.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Съветът по правата на човека на ООН осъди репресиите на Иран срещу мирни демонстранти след смъртта на Махса Амини и гласува за разследване на високо равнище на смъртоносните репресии.

Въпреки силното лобиране от страна на Техеран и усилията на Китай в последния момент да подкопае резолюцията, по-голямо от очакваното мнозинство от 47-те членове на Съвета подкрепи започването на разследване на отговора на Иран на продължаващите протести.

Резолюцията беше приета с 25 гласа "за", 16 "въздържал се" и само шест държави - Армения, Китай, Куба, Еритрея, Пакистан и Венецуела, бяха против.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства гласуването, като заяви, че то показва, че висшият орган на ООН по правата на човека "признава сериозността на ситуацията в Иран".

"Създадената днес мисия за установяване на фактите ще помогне да се гарантира, че лицата, участващи в продължаващото насилствено потискане на иранския народ, са идентифицирани и действията им са документирани", каза той в изявление.

Гласуването се състоя в края на спешна сесия, поискана от Германия и Исландия с подкрепата на 50 държави, за да се обсъди положението в Иран, разтърсен от двумесечни протести.

Демонстрациите бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Амини в ареста, след като тя беше арестувана за предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените, основани на шариата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия - Сърбия 2:0
Бразилия - Сърбия 2:0
Путин: Ценови таван на руския петрол ще има сериозни последици за световните енергийни пазари
Путин: Ценови таван на руския петрол ще има сериозни последици за световните енергийни пазари