Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ООН призова да се разследват репресиите срещу протестиращите в Иран

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:40, 24.11.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
полицията иран стреля протестиращи родния град махса амини
Слушай новината

Съветът по правата на човека на ООН осъди репресиите на Иран срещу мирни демонстранти след смъртта на Махса Амини и гласува за разследване на високо равнище на смъртоносните репресии.

Въпреки силното лобиране от страна на Техеран и усилията на Китай в последния момент да подкопае резолюцията, по-голямо от очакваното мнозинство от 47-те членове на Съвета подкрепи започването на разследване на отговора на Иран на продължаващите протести.

Резолюцията беше приета с 25 гласа "за", 16 "въздържал се" и само шест държави - Армения, Китай, Куба, Еритрея, Пакистан и Венецуела, бяха против.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства гласуването, като заяви, че то показва, че висшият орган на ООН по правата на човека "признава сериозността на ситуацията в Иран".

"Създадената днес мисия за установяване на фактите ще помогне да се гарантира, че лицата, участващи в продължаващото насилствено потискане на иранския народ, са идентифицирани и действията им са документирани", каза той в изявление.

Гласуването се състоя в края на спешна сесия, поискана от Германия и Исландия с подкрепата на 50 държави, за да се обсъди положението в Иран, разтърсен от двумесечни протести.

Демонстрациите бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Амини в ареста, след като тя беше арестувана за предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените, основани на шариата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бразилия - Сърбия 2:0
Бразилия - Сърбия 2:0
Путин: Ценови таван на руския петрол ще има сериозни последици за световните енергийни пазари
Путин: Ценови таван на руския петрол ще има сериозни последици за световните енергийни пазари