НОВИНИ

Опит за преврат в Армения?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:31, 25.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Армията в Армения поиска оставка на правителството. Премиерът Пашинян го нарече опит за военен преврат. Той събра привържениците си в центъра на столицата Ереван. Опозицията организира контрадемонстрация. Армията се разгневи, след като премиерът уволни висши военни и критикува работата им в сянката на загубата на конфликта в Нагорни Карабах с Азербайджан.

Армията в Армения поиска оставка на премиера и кабинета след уволнението на заместник-началника на Генералния щаб Тиран Качарян. По-рано Качарян осмя твърденията на Пашинян, че доставените от Русия ракети Искандер не са поразили целите си в конфликта за Нагорни Карабах.

Впоследствие премиерът уволни и Началника на Генералния щаб Оник Гаспарян. Загубата на конфликта при населения с етнически арменци анклав Нагорни Карабах на Азербайджанска територия доведе до масови протести срещу премиера Пашинян.

Той оцеля и при няколко опита в парламента за неговото отстраняване. 45-годишният бивш журналист дойде на власт при мирна революция през 2018-а година.

"Някои хора искат да въвлекат армията в противоконституционни процеси. Това е опит за преврат, но народът няма до го допусне", заяви премиерът на Армения Никол Пашинян.

Снимки: БГНЕС

Той призова армията да върши работата си по защита на държавните граници.

"Армията не може да взема участие в политическия процес. Тя трябва да се подчинява на народа и на избраните власти", допълни Никол Пашинян.
В специално изявление военните обявиха, че премиерът и правителството "вече не могат да вземат разумни решения". Въоръжените сили изтъкват, че дълго и търпеливо са понасяли нападките на правителството, но всичко си има граници.

Арменските военни изтъкват и единството между армия и народ. Президентът Армен Саркисян призова всички страни към "въздържаност и здрав разум".

Две опозиционни партии подкрепиха исканията на военните за оставка на правителството и призоваха премиера да не допуска гражданска война.

Турция, която открито поддържаше Азербайджан при Нагорни Карабах, осъди опита за преврат в Армения. Русия, която има добри отношения и с Армения, и с Азербайджан, призова към спокойствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Астра Зенека": Очакваме да доставим в България следващото количество ваксини два дни по-рано
"Астра Зенека": Очакваме да доставим в България следващото количество ваксини два дни по-рано
Бащата на Джокович: Новак ще задмине Надал и Федерер до година и половина
Бащата на Джокович: Новак ще задмине Надал и Федерер до година и половина