НОВИНИ

Опозицията печели изборите в Косово

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:56, 15.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Косово парламентарните избори печели лявата опозиционна партия "Самоопределение". Това сочат официални резултати при преброени 80 процента от бюлетините. Партията на Албин Курти получава 48 на сто от гласовете. Втора е Демократическата партия на Косово с далеч по-слаб резултат от 17 процента. Управляващият Демократичен съюз на Косово остава трети с 13 на сто от гласовете. Избирателната активност е била близо 47 процента.

В Косово вчера се състояха петите парламентарни избори от обявяването на независимостта през 2008 г. Предсрочният вот премина под знака на пандемията, която нанесе значителни икономически и социални щети за близо двумилионното население. Лидерът на опозиционната партия "Самоопределение" Албин Курти обяви победа.

Правосъдие и работни места са главните приоритети на партията на Курти. Средната заплата в Косово е около 500 евро, но младежката безработица достига 50% и затова младите най-често емигрират в Швейцария и Германия.

Освен партия "Самоопределение" в новия косовски парламент влизат от Демократическата партия на Косово, управляващият Демократичен съюз на Косово и Алиансът за бъдещето на Косово. Парламентът на страната се състои от 120 депутати, 20 от които са представители на малцинствени общности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оголен кабел е причинил инцидента, при който загина 16-годишно момче в София
Оголен кабел е причинил инцидента, при който загина 16-годишно момче в София
Меган и Хари очакват второ дете
Меган и Хари очакват второ дете