НОВИНИ

От 7 юли изплащат новия размер на пенсиите и 50 лв. добавка

юли изплащат новия размер пенсиите добавка
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:33, 29.06.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

От 7 юли започва изплащането на пенсиите с нов размер и добавки от 50 лева, информират от Националния осигурителен институт.

Осъвременяването на трудовите пенсии, отпуснати до края на миналата година, е по "швейцарското правило" - с 5% върху действителния изчислен размер.

От осигурителния институт обясняват, че ако пенсионер е с изчислена пенсия от 290 лева за трудова дейност, но получава 300 лева, след индексацията с 5 на сто ще получи 304 лева и 50 стотинки.

За по-ниските изчислени трудови пенсии от 285 лева, на практика, изплащаният размер ще остане 300 лева и след 1 юли.

МС одобри 50 лв. добавка към пенсиите и през юли

От общественото осигуряване припомнят, че от 1 януари тази година по силата на промените в Кодекса за социалното осигуряване изпреварващо бе увеличен - от 250 на 300 лева или с 20 на сто, минималният изплащан размер на пенсиите за стаж и възраст. От 1 юли е увеличен с 5%.

Възрастните хора ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли чрез електронната услуга "справка за издадени пенсионни разпореждания" по ЕГН и ПИК на интернет страницата на Националния осигурителен институт.

При поискване разпорежданията ще се връчват и по избран от пенсионерите начин в съответното териториално поделение на НОИ, по пощата, с препоръчано писмо или чрез системата за сигурно електронно връчване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аделина Радева: Интересува ме оцеляването на ценностите
Аделина Радева: Интересува ме оцеляването на ценностите
Анди Мъри се завърна победоносно на Уимбълдън
Анди Мъри се завърна победоносно на Уимбълдън