НОВИНИ

От БСФШ призоваха да се сложи край на разделението в българския шахмат

милен василев ранглистата българия шахмат собственост държавата отделни федерации
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 19.12.2023
Чете се за: 09:10 мин.
Спорт
Слушай новината

В ранглистата на България по шахмат има състезатели само на Българска спортна федерация по шахмат и тя е собственост на държавата, а не на някаква федерация, която да си посочва кой да участва, защото е „мой“. Това заяви председателят на БСФШ Милен Василев на пресконференция в Пресклуб България, след като федерацията бе избрана за пълноправен член на Международната ( FIDE).

На събитието присъстваха още членовете на Управителния съвет на БСФШ Симеон Стоичков, Богомил Петков и Кирил Георгиев, състезателката от националния отбор за жени и шампионка от европейското отборно в Будва Гергана Пейчева, както и секретарят на временната комисия за управление на българския шахмат и адвокат по спортно право Георги Градев.

"Приемането във FIDE е нещо, за което само сме мечтаели последните месеци при тези огромни проблеми, които имаше. Сега на ход е държавата и Министерството на спорта трябва да вземе правилното решение и да разчисти пътя на правилната федерация", заяви Кирил Георгиев.

„В ранглистата на България има състезатели само на Българска спортна федерация по шахмат и тя е собственост на държавата, а не на някаква федерация, която да си посочва кой да участва, защото е "мой". На мен ми беше странно как Антоанета Стефанова е посочена като водещ играч от Българска федерация по шахмат 2022, а тя е наш почетен председател. Иван Чепаринов също“, започна Василев.

„Спекулираше се с ранглистата на България, но ние вече сме посочили в нея абсолютно всички играчи, включително и аз съм там. Като се отвори сайта на FIDE, на всяка държава може да се видят състезателите, които са си единствено на държавата“, добави още председателят на БСФШ.

Имот, който е собственост на Българска федерация по шахмат, е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител, обяви още Милен Василев.

Става въпрос за двуетажна къща с двор в центъра на София на бул. „Христо Ботев“, чиято първоначална цена е 1 116 800 лева, а търгът е насрочен за 9 февруари.

Българската федерация по шахмат е осъдена да заплати на Министерството на младежта и спорта обща сума от 684 540 лева, като от тях 395 468 лева, се явяват незаконосъобразно и нецелесъобразно разходвани суми по договор между двете страни от 2014 година, който е свързан с предоставянето на финансови средства за провеждането на Европейското първенство за жени в Пловдив. Освен това федерацията дължи още 289 072 лева е за незаконосъобразно и нецелесъобразно разходвани суми по договора от 2014 година за провеждане на Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена.

Именно заради тези дългове Българската федерация по шахмат е осъдена от Административния съд, като по молба на Министерството на Младежта и спорта се провежда публична продан на имота, която ще обезпечи дълга към Държавата.

„Този 1 милион лева ще бъде върнат по следния начин – Българска федерация по шахмат навремето получи едно дарение от една много известна фамилия – Гешеви, които дариха собствената си къща – Шах дома, за да се ползва от нуждите на БФШ. Този дом сега ще бъде продаден на търг и оттам Министерството на спорта ще има отговорността за събирането. Няма отговорни“, заяви Милен Василев относно имота.

Гергана Пейчева разкри, че е картотекирана в български клуб, но не знае дали е планирано Държавно първенство, като изрази желанието си да стане държавна шампионка.

„Аз съм картотекирана в български клуб, но не знам дали е планирано Държавно първенство. Досега не съм била държавна шампионка и това е една от бъдещите ми цели. Заради неуредиците в шахмата досега имаше проблем с провеждането на някои състезания, но аз бих искала да стана държавна шампионка”, каза тя.

Адвокат Градев заяви, че председател на Българска федерация по шахмат 2022 според Търговския регистър е Васил Антонов, а не новоизбраната след последното Общо събрание доц. д-р Венета Петкова.

Градев призова новото ръководството на БФШ 2022 на разговор за обединението на шаха в България.

„Българската спортна федерация по шахмат е съставена по време на кръгла маса в София на 17 юни, на която бяха изпратени двама представители на FIDE. Двамата бяха страхотни мотори за обединението на българския шахмат. На тази кръгла маса бяха всички български федерации. Първото нещо, което се случи тогава е, че федерацията с лиценза напусна със скандал и заяви на хората от FIDE, че са нелегитимни. Те показаха, че не искат да се кооперират с FIDE“, заяви Градев.

„В спорта има един основен принцип и той се казва: ефективност на санкциите. Нямаше да се постигне ефективност на санкциите от FIDE към българския шахмат, ако бяха допуснали федерацията с лиценз със сегашния си управителен орган, подчертавам - сегашният, тъй като чувам утре ще се явят някакви хора, които ще заявят, че са председатели, но те не са!“, каза Градев.

„Искам да ги попитам в какво качество ще се явят утре? Пак ви казвам, в Търговския регистър председател на другата федерация е Васил Антонов, а не доцент доктор Петкова, която утре ще застане пред вас. Все едно аз сега да изляза и да ви кажа, че аз съм министър на спорта. Нали няма да ми повярвате? Може да ми повярвате, ако минат няколко месеца. Сега в момента няма как да ми повярвате“, заяви още той.

„Истината е тази, че ние никога не сме твърдели в молбата ни за членство пред FIDE, че при нас е регистриран гросмайстор Веселин Топалов, който дълбоко уважаваме и ще се радваме той да стане част от нашата федерация. Това не е вярно и вие всичките имате достъп до тази молба“, коментира още Георги Градев.

Ръководството на Българската спортна федерация по шахмат отправи покана към новоизбраните ръководители на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) за обединение, с което да се сложи край на разделението, което пречи за нормалното функциониране на спорта в страната в последните вече повече от седем години.

От БСФШ, която преди дни бе приета за член на Международната шахматна федерация, посочиха и как може да стане това обединение - като БФШ 2022 върне издадения ѝ от Министерството на младежта и спорта лиценз, като така БСФШ ще може да кандидатства за държавно финансиране, с което да се подпомогне шахматния живот у нас.

„Подаваме ръка на новото ръководство на БФШ 2022. Заравяме томахавката. Заповядайте да се обединим“, призова адвокат Градев.

Градев обяви още, че от БСФШ ще се радват гросмайстор Веселин Топалов да стане част от федерацията.

Милен Василев разкри, че до дни БСФШ ще съобщи и името на новия селекционер на националния отбор за мъже, който ще трябва да подготви отбор за предстоящата догодина Шахматна Олимпиада в Будапеща.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Минчев за случая с пребития футболен съдия в Турция: Злощастен и лош за имиджа на спорта инцидент
Мартин Минчев за случая с пребития футболен съдия в Турция: Злощастен и лош за имиджа на спорта инцидент
НС реши: Служебен премиер ще се избира между списък от хора, без председателя на ВКС
НС реши: Служебен премиер ще се избира между списък от хора, без председателя на ВКС