НОВИНИ

От ДСБ-Пловдив предлагат паметникът на Альоша да се премести

Според инициаторите той е символ на потиснатото национално достойнство

дсб пловдив предлагат паметникът bdquoальошаldquo премести
bnt avatar logo
от БНТ
13:54, 10.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Общинските съветници от "Демократи за силна България" в Пловдив, част от групата на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", внесоха предложение в Общинския съвет , по-известен като "Альоша", да бъде преместен от Хълма на освободителите в града.

"Организацията на ДСБ - Пловдив от своето създаване през 2004 г. има ясна и категорична позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние поддържаме това убеждение, защото заставаме на страната на историческата истина и сме дълбоко убедени, че това е в интерес на всички пловдивчани, а и на всички български граждани", заяви Владимир Славенски, който е и лидер на местната организация на ДСБ.

В проекта на решение се предлага в срок до края на 2024 година паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около "Альоша". В мотивите си общинските съветници посочват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.

"Паметникът "Альоша", както пловдивските поколения наричат монумента на върха на Бунарджика, се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив - особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през 19-и и 20-и век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура. "Альоша" е плод на времената, в които е построен. А и неговият мащаб и превес над другите паметници показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период“, коментира съветникът Йоно Чепилски.

В доводите за решението се изтъква още, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 - 1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17 януари, където ще бъде обсъдено. Ако то бъде прието, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали до 20 г. отпътуваха за Румъния за участие в европейската квалификация
Волейболните национали до 20 г. отпътуваха за Румъния за участие в европейската квалификация
Снежни бури връхлетяха САЩ (СНИМКИ)
Снежни бури връхлетяха САЩ (СНИМКИ)