НОВИНИ

От нашите пратеници: Каква е ситуацията в Одрин и на границата с Турция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 01.03.2020
Чете се за: 02:20 мин.
Сигурност и правосъдие

Хиляди мигранти са блокирани около Одрин в търсене на път към Европа. Продължава придвижването на групи от вътрешността на Турция към граничния район в европейската част на страната.

На този фон Гърция затегна контрола на източната си сухопътна граница и не позволява мигрантите да влязат на нейна територия. Гръцкият министър на отбраната предупреди, че всеки, който незаконно премине границата на страната, ще бъде арестуван, разследван и изправен пред съда.

Гръцката полиция, както и армейски части са концентрирани в този район, за да не допуснат преминаване на границата. Подобна твърда реакция на Гърция наблюдаваме за първи път от 2013-а година, когато започна мигрантската криза. До сега гръцките власти бяха значително по-либерални. В Турция пък много мигранти са блокирани около Одрин и властите там не им позволяват да се придвижват към границите с България, видя екип на "По света и у нас", който беше в Одрин.

Мигрантите, блокирани на границата между Турция и Гърция при Пазаркуле и Кастаниес, вече са над 17 хиляди.

Ахмад Абдула: На границата съм от три дни. Обстановката е трагична. Има млади мъже, които са сами и те не се притесняват от условията, но аз съм с цялото си семейство. Много е трудно, никой не ни помага срещу студа. Всеки се възползва от нас, разкарват ни насам-натам. Хората нямат милост.

През последното денонощие 73-ма от блокираните край турския граничен пункт Пазаркуле са успели да влязат в Гърция. Те са задържани и срещу тях е започнало разследване. Гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос провери действията на гръцките гранични сили в района на Кастаниес.

Николаос Панайотопулос - министър на отбраната на Гърция: Всеки, който успее да влезе, ще бъде задържан, това трябва да е ясно. Проверката показа, че задържаните последното денонощие не са от сирийската провинция Идлиб.

Освен блокираните при Пазаркуле в района на Одрин има още 30 хиляди мигранти, които турските полицейски сили не допускат в близост до границите с България и Гърция.

Мохамед Али Билал: Няма да се откажем. Искаме да преминем с Божията помощ, защото вече не можем да живеем тук. Работим за нищо, няма никаква полза. Не можем да посещаваме училище, не можем да правим нищо.

Мохамед Мохамед: Тук съм най-вече, защото искам работа. Преди работех и изпращах пари на семейството ми в Сирия, но сега вече не мога. Моето семейство е в нужда и зависи от мен.

Със СМС съобщения Гърция предупреди мигрантите край Одрин, че охраната на границата е засилена и да не се опитват незаконно да преминават браздата.

Николаос Панайотопулос - министър на отбраната на Гърция: Границите са защитени. Те са защитени перфектно. Факт е, че има организирано движение към нашата граница. Но ние си вършим работата. Ще направим всичко възможно, за да защитим границите си.

През последното денонощие по българските граници с Турция и Гърция няма опити за преминаване, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Този триъгълник между гръцката, турската и българската граница, ако гръцките власти пропуснат групи емигранти, оттам те буквално са на метри от българската граница и могат да се насочат да минават през България. Това, което научавам от гръцка страна, e че една част от тези, които нахлуват, са изключително агресивни с подръчни средства и хладно оръжие и затова гърците се налага да използват газови гранати, шокови гранати и използват сила.

Патрулите по зелената ни граница с Гърция и най-близките населени места и пътища са увеличени три пъти. На граничните пунктове "Капитан Петко Войвода" и "Капитан Андреево" сепроверяват щателно абсолютно всички автомобили, камиони и автобуси, които влизат в България.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Гранична полиция и МВР си вършат перфектно работата в момента. Самата Гранична полиция има възможност до 400 човека веднага да изпрати, ако се налага.

Каракачанов допълни, че ако вътрешният министър поиска армията има възможно в рамките на 3 часа също да изпрати 400 служители на границата.

Турските власти допускат до мигрантите само представители на Червения полумесец и организации, които им доставят вода и най-необходимите хранителни продукти. За сега те не искат да се връщат към вътрешността на страната в лагерите. Ако кризата продължи по-дълго, тя може да се превърне и в хуманитарна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операция "Пролетен щит" в Идлиб
Операция "Пролетен щит" в Идлиб
Медицинските специалисти отново разпънаха палатки пред Министерския съвет
Медицинските специалисти отново разпънаха палатки пред Министерския съвет