НОВИНИ

От Тaнак над всички в първия състезателен ден на ралито в Чили

Състезанието се завърна в календара за първи път от 2019 година насам

тaнак всички първия състезателен ден ралито чили
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:21, 30.09.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният шампион за 2019 година От Тaнак (Естония, Форд) поведе след първите шест етапа на рали Чили, 11-и кръг от световния рали шампионат (WRC). Състезанието се завърна в календара за първи път от 2019 година насам.

Танак даде седмо време в пролога, но благодарение на по-добрата си стратегия за избор на гуми навакса изоставане от 2 секунди зад водача Елфин Еванс (Великобритания, Тойота). Той спечели три от първите шест състезателни отсечки и води с 4.2 секунди пред втория Теему Сунинен (Финландия, Хюндай). Естонецът наложи темпото в началния етап, получи лека повреда в окачването, но след това си върна първото място.

Победителят в пролога Еванс остана трети, на 12.7 секунди от От Тaнак след първия състезателен ден. „Първият и последният етап бяха наистина тежки“, коментира Тaнак.

Тиери Нювил (Белгия, Хюндай) и световният шампион Кале Рованперю (Финландия, Тойота) се наредиха четвърти и пети с изоставане, съответно от 27.7 и 38.7 секунди.

Ескапека Лапи (Финландия, Хюндай) и Пиер-Луи Лубе (Франция, Форд) се завъртяха тежко с колите си и е малко вероятно да продължат днес.

Лидер в генералното класиране е Рованпера с 200 точки, следван от Еванс със 167 и Нювил със 134 точки към момента. Елфин Еванс трябва да завърши поне осми, за да остане в битката за титлата.

По-късно днес продължат нови шест от общо 16-те специални етапа. До края на сезона остават още две състезания - Рали Централна Европа в Германия и Рали Япония.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Вдъхновена ли е статуята на София от демона Лилит?
Проверка на факти: Вдъхновена ли е статуята на София от демона Лилит?
Кристиано Роналдо с гол номер 30 при победата на Ал Насър над Ал Таи
Кристиано Роналдо с гол номер 30 при победата на Ал Насър над Ал Таи