Откриха над 100 скелета на мамути при строеж на летище в Мескико

от БНТ , Източник: БГНЕС
12:32, 10.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света
откриха 100 скелета мамути строеж летище мескико

Строителни работници, които бързат с изграждането на ново летище в Мексико, откриха повече от 100 скелета на мамути. Учените твърдят, че това е една от най-големите находища на останки от предците на съвременните слонове, съобщи NBC.

При близо 200 разкопки на терена, предназначен да се превърне в ново търговско летище в столицата Мексико, са открити повече от 100 скелета на мамути заедно с такива на други бозайници от ледниковата епоха.

Според археолога Рубен Манзанила, преди около 24 000 години стада мамути са достигнали това място, примамени от обширните пасища и езера.

„Това място е било като рай“, разказа той пред Ройтерс. Той отбеляза, че разтопяването на последните ледници е разкрило голямо разнообразие от древни видове животни, включително предци на камили, коне и биволи, които са населявали това място.

Според теорията на учените, калната брегова ивица се е превърнала в истински капан за животните, които, веднъж попаднали там, не са можели да се измъкнат от тресавището.

Манзанила смята, че по-голямата част от мамутите са загинали точно по този начин, въпреки че има доказателства, че преди около 10 000 години ранните хора са ловували, като са използвали срещу 20-тонните животни стрели от кремък и копия или са копали плитки ями, за да ги хванат.

Въпреки това е изненадващо голямото количество кости, включително дългите извити бивни.

Учените твърдят, че след като приключат разкопките на около 50 мили северно от центъра на Мексико Сити, находището ще може да се конкурира успешно с други такива в САЩ и Сибир като най-голямото находище на скелети от мамути на планетата.

Вече се планира експонат на мамут в музеен стил да бъде поставен на основния терминал на летището.

Поредицата от свързани помежду си езера, които някога са покривали долината на Мексико, са били умишлено източени от испанските колонизатори в опит да предотврати ежегодните наводнения.

Днес предимно сухият пейзаж е доминиран от работническите квартали и магистралите, които излизат от Мексико Сити.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха членове на ЦИК да могат да се предлагат и от неправителствения сектор
Депутатите приеха членове на ЦИК да могат да се предлагат и от неправителствения сектор
Огромни опашки се извиха пред паспортната служба в Хасково
Огромни опашки се извиха пред паспортната служба в Хасково