НОВИНИ

Отменят карантината за пристигащи в Англия от няколко европейски държави

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:10, 03.07.2020 (обновена)
5370
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Нов негативен рекорд в САЩ - повече от 53 000 са новите случаи на коронавирус за денонощие. Мерките срещу заразата включват затворени плажове през уикенда в Калифорния и задължителни маски в Тексас.

Отвъд Океана, американски туристи не бяха допуснати в Европа. От 10 юли британското правителство отменя карантината за граждани на някои страни, чийто пълен списък ще бъде оповестен по-късно днес.

Франция, Испания, Германия и Италия са сред страните, чийто граждани няма да бъдат задължени да се самоизолират за 14 дни при пристигането си в Англия. Британското правителство очаква държавите, включени в списъка с облекчен режим, да премахнат на свой ред всички ограничения за пътуващите британци.

11 туристи не бяха допуснати в Италия, след решението границите на ЕС да останат затворени за САЩ. Петима американци и шестима от други националности пристигнали в Сардиния на 1 юли с частен самолет.

Джорджо Палмучи, председател на италианския туристически борд: Италия се опитва да привлича повече туристи, като същевременно се придържа към безопасността. Тя е една от най-популярните дестинации в Европа, но здравето е на първо място.

Миналата година Италия е била посетена от 4,4 милиона американци, които са похарчили 5,5 милиарда евро. Очакванията са това лято приходите да са наполовина заради ограниченията за САЩ.

От 6 юли влизащите в Швейцария ще трябва да се регистрират и да спазват карантина за 10 дни. Мярката се отнася за 28 държави, включително САЩ, Бразилия, Русия, Сърбия и Северна Македония. В списъка не е включена България. Границите с Италия, Австрия, Германия и Франция остават отворени.

Словения преразгледа списъците си с безопасни и рискови страни.

Желко Качин, говорител на правителството на Словения: Белгия и Нидерландия са включени в "зеления списък". В него вече не са Франция, Чехия и Хърватия. Броят на заразените в тези държави се повиши и затова статусът им беше променен.

А в хърватския град Риека пристигна влак с туристи, тръгнал от Прага и преминал през Братислава и Любляна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения произведе първия в света изцяло електрически самолет
Словения произведе първия в света изцяло електрически самолет
Стартира подаването на заявления за класиране в гимназиите
Стартира подаването на заявления за класиране в гимназиите