НОВИНИ

Отварят процедурата за финансиране на слънчеви панели за домакинствата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:21, 09.05.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
месеца държавата отваря програма финансиране фотоволтаици дома
Слушай новината

Министерството на енергетиката отвори процедурата за набиране на проекти за поставяне на фотоволтаични системи за домакинствата. Това съобщиха от ведомството, което е получило окончателно одобрение от Европейската комисия. Програмата трябваше да бъде отворена още в началото на тази година. Парите са осигурени от Плана за възстановяване и устойчивост.

По програмата се предоставя безвъзмездно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия.

За да получи финансиране даден проект, той трябва да се отнася за жилище, където е постоянният адрес на кандидата. В него е необходимо да се използва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.). Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв. – 140 млн. лв. за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 100 млн. лв. национално и частно съфинансиране.

На първия етап от реализацията ще бъдат разпределени 80 млн. лв. Доставката и монтажът на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване могат да бъдат финансирани по тази процедура изцяло, но с не повече от 1960.83 лв. Фотоволтаичните системи с мощност до 10 kWp се финансират до 70%, но не повече от 15 хил. лв. Кандидатите могат да подават своите документи до 10 ноември 2023 г., след което проектите ще бъдат класирани.

По данни на Българската фотоволтаична асоциация вече има голям интерес. Според първоначално заложения план от Министерството, енергийно бедните домакинства трябваше да могат да получат изцяло финансиране по проекта, но не повече от 15 хиляди лева.

Цената на фотоволтаична система за едно домакинство е около 10 хиляди лева. Домакинствата обаче няма да могат да продават тока от фотоволтаиците, а трябва да го използват единствено за собствени нужди. Допускат се за финансиране и вече изпълнени проекти от юли миналата година досега.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефано Пиоли: Вярваме, че можем да отстраним всеки
Стефано Пиоли: Вярваме, че можем да отстраним всеки
Светослав Вуцов ще се подложи на операция
Светослав Вуцов ще се подложи на операция