Папа Франциск: Ваксината трябва да е достъпна за всички

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:46, 19.09.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света
папа франциск ваксината достъпна всички
Снимка: Архив/БГНЕС

Папа Франциск поиска ваксината срещу COVID-19 да бъде универсална, а не само достъпна за най-богатите страни, така че всеки, дори и най-бедният, да може да бъде излекуван в тази пандемия.

"Неотдавнашният опит с пандемията, в допълнение към сериозната санитарна ситуация, при която вече са загинали почти милион души, се превръща в сериозна икономическа криза, пораждаща бедни хора и семейства, които не знаят как да продължат напред", каза Франциск по време на аудиенция с членове на италианската фондация "Банко Фармачеутико".

"Би било тъжно, ако доставката на ваксината даде приоритет на най-богатите или ако тя стане собственост на тази или онази нация, а не за всички. Тя трябва да бъде универсална", добави папата.

Папа Франциск съжалява, че има народи по света, които нямат достъп до определени лекарства и заяви, че на етично ниво, ако има възможност за лечение на заболяване с лекарство, то трябва да е достъпно за всички, в противен случай създава несправедливост.

Папата изрази мнение, че фармацевтичните компании могат да допринесат щедро за по-справедливо разпределение на лекарствата и че управляващите чрез законодателни и финансови възможности са призовани да изградят по-справедлив свят, в който бедните не да бъдат изоставени или, което е още по-лошо, изхвърлени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина бившият барабанист на "Юрая Хийп" Лий Кърслейк
Почина бившият барабанист на "Юрая Хийп" Лий Кърслейк
Поредна вечер на протест във Варна
Поредна вечер на протест във Варна