НОВИНИ

Параден площад пред аула на Омуртаг проучват археолози край Преслав

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:40, 19.10.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Общество
Снимка:
Слушай новината

Аулът до Преслав построен в девети век от Омуртаг е бил резиденция на български владетели. За това говори освен владетелската базилика там, но и парадния площад разкрит при археологическите проучвания. Какво е мястото му в границите на първата българска държава?

Сега тъне в бурени, от владетелската базилика са останали едва три камъка. Но по времето на Първото българско царство, аулът до Преслав е кипял от живот, посрещал е български владетели, бил е съществена част от защитата на държавата.

Може и да е по-малък, може и да не е онзи от Чаталарския надпис. Но и този аул построен от хан Омуртаг е важен, стратегически. И което е по-интересно, наследил е място с много по-интересна история. Времето е на Омуртаг, укреплението е строено от него. А сега учените са стигнали до неочакван, но ясен със следите си площад.

"Ако приемем, че Чаталарският надпис се отнася за това точно укрепление, то е построено в 822 година, а пред него е имало площад. Покрит е, за да се запазят тухлите, които са го покривали", обясни Кремена Стоева – ръководител на археологическите разкопки.

Площад точно пред входа на укреплението – няма кой знае колко обяснения за него. Най-вероятното е и почти единствено.

"Малко гръмко може да прозвучи, но има функцията на параден площад, тъй като има улица към него. Разбира се, владетелят е бил посрещан на този площад", допълни археологът.

Владетелят със сигурност е посещавал крепостта. Зад стените ѝ, освен казармени помещения, преди време учените са фиксирали и жилищна сграда. Пък и аулът е бил стратегически отбранителен център пред най-голямата заплаха по това време – от юг, от към Византия.

"Това укрепление се намира на пътя между Плиска и Преслав. Мястото е много важно от военно стратегическа гледна точка, тъй като се намира на пътя към Ришкия проход и то всъщност го е охранявало. А всъщност, оттук минава и пътят към Константинопол", каза Кремена Стоева.

Мястото винаги е било статегическо, намира се на пътя на всички антични и средновековни друмища. И крайно оживено. И готския некропол под площада, който археолозите откриват, не е изненада. Наблизо са засекли руините на четири малки ранно християнски църкви. Останките говорят за готи, от времето на великото преселение на народите.

"Тази обица наушник беше открита при слепоочието на този гроб, който е до нас, под брадичката. Била е носена или вплетена в косата, или закрепена на покривалото за глава.
БНТ, Мария Чернева: И в това разпознавате някаква готска мода?
- Да. И това са малки стъклени мъниста, които се откриха под брадичката и са били наниз, който се е носил на врата", обясни Кремена Стоева, ръководителката на археологическите разкопки.

Под площада археолозите засичат солидни вкопавания, които вероятно са носили основите на голяма дървена конструкция. Каква е била тя – учените тепърва ще разкриват нейния план и функции.

"Смятам, че е от времето преди приемането на християнството, т.е. от езическия период", коментира Кремена Стоева.

По-късно тук се издига владетелска базилика, строена от княз Борис, чийто монументален строеж съперничи с тази в Плиска. Краят бележи и превземането на Преслав през 971 г.Очертанията ѝ се четат в негатив, в началото на 20-и век са построили училището в Дивдядово с камъни от нейните основи. Но немарата днес носи друга разруха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще спори за четвърти път за титлата на турнира ATP 250 в Стокхолм
Григор Димитров ще спори за четвърти път за титлата на турнира ATP 250 в Стокхолм
В Деня на лекаря: Склонни ли са младите медици да работят в по-малки населени места?
В Деня на лекаря: Склонни ли са младите медици да работят в по-малки населени места?