НОВИНИ

В Деня на лекаря: Склонни ли са младите медици да работят в по-малки населени места?

За 31 000 души в Община Ардино се грижат едва двама лекари

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
21:32, 19.10.2024
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

В Деня на българския лекар поглеждаме към медиците, от които в следващите години ще зависи здравето на нацията. Тенденцията - голяма част от завършващите да искат да заминат в чужбина продължава. Днес обаче ви срещаме с няколко абсолвенти от Медицинския университет във Варна. Как виждат бъдещето си те и склонни ли са да работят в по-малки населени места?

От малки Вероника и Ирина мечтаят да станат лекари. Искат да помагат на болните и на техните семейства. Сега им предстои завършване и важен избор - дали да останат в България.

"Тъй като смятам, че тук имаме едно прекрасно място, възможности, положително съм настроена към това, което имаме тук", сподели Вероника Вичева, абсолвент - кардиология, МУ-Варна.

"Смятам да пробвам първо в България. Израснала съм тук, семейството ми е тук и искам да съм при тях", обясни Ирина Илиева, абсолвент - вътрешни болести, МУ-Варна.

За колегите им Йордан и Илиян заминаването зад граница също не е опция. Но и двамата са наясно с професионалните предизвикателства, които им предстоят.

"По мои, все още студентски наблюдения, най-големият проблем е, че лекарите се ограничават да работят в рамките на клинични пътеки и това, което те им позволяват. Докато пациентите изискват индивидуален подход", категоричен е Йордан Георгиев, абсолвент - хирургия, МУ-Варна.

"Лекарската професия е с голяма ангажираност, нерядко професионалните ангажименти изяждат от времето за семейството и почивка. Така че нощните смени и дежурствата са основните предизвикателства пред лекарите", отбеляза Илиян Кънчев, абсолвент - кардиология и вътрешни болести, МУ-Варна.

На другия край на България - в Родопите достъпът до лекарска помощ в по-малките населени места е ограничен. По постоянен адрес в Община Ардино живеят 31 000 души. Според здравната карта на страната за тях са нужни 9 лекарски практики. Само 2 обаче функционират - и то в общинския център. Останалите 7 - в селата са незаети. До миналата година за пациентите в село Боровица се грижи пенсиониран лекар от Стара Загора. След смъртта му местните са принудени да пътуват десетки километри, за да стигнат до медицинска помощ.

"Лекар нямаме, какво да правиме. И хората оттука отиват в Кърджали без направление, влизат у частни лекари и така", разказа Сабри.

"Еми, едни викат бърза помощ, които имат коли отиват в града", обясни Раим.

"Зимата сняг, заледени пътища, всеки няма джип като нас, с леки коли. И време – половин-един час път имаме оттука до Кърджали зимата", подчерта Тунджай.

За да привлече нови лични лекари, Община Ардино отпуска допълнително по 1000 лева за всеки медик, решил да открие практика в района. Готова е да предостави и безплатно жилище. До момента обаче местата остават незаети. Според управителя на болницата в града, причините са комплексни.

"Трябва да е изживял голяма част от житейския си опит, да търси уединение и спокойствие, за да дойде в краища като нашия. Спокойно да практикува, така че и той да е добре. Би трябвало да има най-малко 1500 човека, а трудно ще ги събере от махалички и от малки населени места", каза д-р Гюнер Осман, управител на МБАЛ „Ардино“.

Хората в Боровица смятат, че проблемът е най-вече материален.

"То синът ми е също зъболекар и какво да ви кажа, значи ниско заплащане, според мен, отначало почна тука, почна да взимат пари за ток, това-онова и се отказа. Какво да се прави", коментира Сабри.

"Колко кметове имаме, казваме тъй и тъй. Вика, няма лекар. Как да няма. Да плащат хубаво. Обаче най-малко сигурно 3-4 хиляди лева, за да бъде тук. Районът е много голям. Може и 5 да получи, не знам сега. Обаче трябва ни лекар", подчерта Раим.

И докато в Родопите недостигът на медици е огромен, абсолвентите от Варна признават, че не са склонни да работят в малки населени места.

"Ако условията биха могли да се променят, тогава бих се замислила, но на този етап отговорът е - не", каза Вероника Вичева, абсолвент, кардиолог, МУ-Варна.

"Аз съм от по-малък областен град, където в болницата също има недостиг на кадри. За в бъдеще бих работил в такова място, но в момента съм се насочил да остана във Варна, защото възможността да се научим тук е по-голяма", смята Йордан Георгиев, абсолвент хирургия МУ-Варна.

Параграф 22. На ход е държавата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Параден площад, на който са били посрещани владетелите на Първото българско царство, беше открит до Преслав
Параден площад, на който са били посрещани владетелите на Първото българско царство, беше открит до Преслав
Душан Керкез: Важно е отборът да е като едно цяло и да вървим напред
Душан Керкез: Важно е отборът да е като едно цяло и да вървим напред