НОВИНИ

Парижани протестираха в защита на правата на жените

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:25, 08.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Стотици протестираха в Париж в навечерието на Деня на жената в защита на правата на жените.

Протестиращите призоваха за "масова стачка" днес. Очакват се демонстрации в цялата страна, като основното искане е за равенство между мъжете и жените.

Според статистиката жените в Евросъюза печелят с около 14% по-малко в сравнение с мъжете. В сферата на образованието разликата в заплащането е около 13 процента в полза на мъжете. През изминалата година е регистриран и скок на насилието на жените.

Пандемията от COVID-19 не пощади никого и беше особено тежка за жените в целия свят. Лекари, медицински сестри, учители, продавачи, професии, често упражнявани от жени се оказаха на предната линия на пандемията. Всичко това, докато същевременно поемат още по-големи отговорности вкъщи.

Нека отделим време да благодарим на жените за смелостта, съчувствието и приноса им в борбата с тази криза, включително като поддържаме функционирането на нашите общества, системите за полагане на грижи и услугите от най-съществено значение.

Въпреки че жените съставляват по-голямата част от работещите на първа линия в здравеопазването, те бяха твърде слабо представени в процесите на вземане на решения във връзка с пандемията.

Например от националните специализирани работни групи във връзка с COVID-19 в 87 държави, включително 17 държави членки на ЕС, 85,2 % бяха ръководени от мъже.

Равенството между половете трябва да бъде в основата на възстановяването след пандемията. В Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост се предвижда, че равенството между половете и равните възможности за всички следва да се вземат предвид и да се насърчават по време на подготовката и изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост.

Жените трябва също така да бъдат по-добре представени на лидерски позиции, както в политиката, така и в управителните съвети на дружествата ще продължим да се борим за това.

Комисията не пощади усилията за постигане на по-голямо равенство между жените и мъжете в Европа и извън нея. В изпълнение на един от ключовите елементи на стратегията на ЕС за равенство между половете, Комисията представи предложение за нови мерки за прилагане на принципа за равно заплащане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мярката за неотклонение на индиеца, заради когото самолет кацна принудително в София
Гледат мярката за неотклонение на индиеца, заради когото самолет кацна принудително в София
В Букурещ затварят закритите части на заведенията
В Букурещ затварят закритите части на заведенията