НОВИНИ

Парламентът ратифицира договора за бойните машини "Страйкър"

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:10, 01.12.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
тагарев помощта украйна наш стратегически интерес
Снимка: БТА
Слушай новината

Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини "Страйкър".

Със 148 гласа "за", 53 - "против" и петима "въздържал се" депутатите гласуваха на второ четене законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини "Страйкър", внесен от Министерския съвет.

Двете четения на законопроекта бяха в рамките на днешното пленарно заседание. Решението бе подкрепено от 63 депутати от ГЕРБ-СДС, 48 от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", 34 от ДПС и трима от "Има такъв народ". Против бяха 35 от депутатите на "Възраждане", 16 от "БСП за България" и двама от ИТН.

С "въздържал се" гласуваха трима от ИТН и двама от "БСП за България".

Прогнозната стойност на договора 1 208 560 357 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г.

Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г., а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г.

"Този договор се сключва по американски тертип – плати или умри", каза Николай Дренчев от "Възраждане" и направи предложение да бъде даден нормалният срок между първо и второ четене.

Предложението му не бе прието.

Преди гласуването министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира поставените от опозицията въпроси.

"На въпроса защо сега плащаме такава сума, отговорът е много лесен - защото Законът за бюджета бе приет в средата на годината. Имаше сериозна опасност ние да не изпълним Закона за бюджета в частта му в бюджета за отбраната и тази схема за плащане е разработена от нас, предложена от нас, приета от американската страна и тя е най-добрата възможна, имайки предвид плащания по други проекти в следващите години.

Тезата за отпадналата необходимост е невярна, казвали сме го многократно. Това са машини, които в момента се придобиват от сухопътни войски на САЩ", уточни Тагарев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян: Имаше щастливи моменти през годината, но и разочароващи
Едмонд Назарян: Имаше щастливи моменти през годината, но и разочароващи
Евелина Николова: Не съм доволна от резултатите си през годината
Евелина Николова: Не съм доволна от резултатите си през годината