НОВИНИ

Пътник от катастрофиралия влак в Гърция: Чухме силен удар, това бяха 10 кошмарни секунди

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:10, 01.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Тежка влакова катастрофа в Гърция. 36 души загинаха, а 85 са ранени, след като пътнически влак се сблъска с товарна композиция. Инцидентът е станал в района на Лариса в централна Гърция. Има информация за двама пострадали българи.

Малко след полунощ пътуването на стотици хора се превръща в кошмар. Пътнически влак, пътуващ от Атина за Солун се блъска челно в товарна композиция, движеща се срещу него. Инцидентът става близо до Лариса - на 130 км от Солун. Следват ужасяващи секунди, в които унесените в съня си пътници не разбират какво се случва. Четири вагона на пътническия влак и два - на товарния дерайлират. Избухва пожар, който обхваща пътническия влак за секунди. В този момент в него има около 350 души.

"Чухме силен удар, това бяха 10 кошмарни секунди. Залитнах и паднах на земята. Настана голяма паника, след което избухна пожар - навсякъде имаше огън. Накъдето и да се обърнех, нещо ме гореше. Висяха кабели, хората се блъскаха и крещяха, имаше и затиснати. Счупихме един прозорец и скочих от височина два метра. Нямаше какво друго да направя", разказа Стергиос Миненис.

Ранените са десетки, част от тях - в тежко състояние. На място пристигат 40 линейки. Ранените са настанени са в болници от Лариса до Солун. 150 пожарникари работят по разрязването на вагоните и разчистването на останките от композицията. Оцелелите са превозени с автобуси. Разказват, че само щастлива случайност им е помогнала да се измъкнат от огнения кошмар.

Какво е известно до момента - пътническият влак тръгва в 19.30 ч. от Атина за Солун. Междувременно от Солун потегля товарна композиция. Движат се с висока скорост, секунди преди сблъсъка в района на дефилето Темпе близо до Лариса, пътници виждат искри и чуват стържещ звук - вероятно от спирачки. Гръцките власти разследват причините за тежкия инцидент.

Двама българи са ранени при влаковата катастрофа в Гърция, консулството ни в Солун е в готовност да съдейства на нуждаещите се

Според гръцки медии в района на катастрофата линията е една и влаковете се изчакват. А основният въпрос е защо в продължение на много километри два влака са се движили един срещу друг по една и съща линия. Пътници съобщават пред медии и че чули персонала да си говори за наличие на някакъв проблем.

Това е една от най-тежките влакови катастрофи в историята на Гърция. От първия и втория вагон на пътническия влак са останали само смачкани ламарини. През цялата нощ пожарникари гасят пламъците. Тежка техника е на място, за да помогне за разчистването на отломките и издирването на оцелели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петата в света Каролин Гарсия с успешен старт в Монтерей
Петата в света Каролин Гарсия с успешен старт в Монтерей
Камиони рушат инфраструктурата в Ковачевица
Камиони рушат инфраструктурата в Ковачевица