НОВИНИ

Петък 13-ти - ден с лош късмет или обикновена дата от календара

Петък 13-ти - ден с лош късмет или обикновена дата от календара
Снимка: unsplash.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:17, 13.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Любопитно
Слушай новината

Петък 13-ти – денят, от който мнозина се страхуват, а други го смятат за най-обикновена дата от календара. За едни той носи лош късмет, за други – не се отличава по нищо от останалите дни. Какви са най-честите прояви на параскаведекатриафобия, както се нарича страхът от петък 13-ти, откъде идва и в какво се корени той, и как може да бъде преодолян?

"Конкретно за България вярването, че петък 13-и носи лош късмет, идва твърде късно, тъй като то се заражда в западната култура", обясни етнологът от Националния исторически музей Димитър Василев. "Някъде доста късно през 20-и век хората масово започват да смятат, че петък 13-ти е лош ден вследствие на нарастващото влияние на този ден в САЩ", разказа той.

"Психологически погледнато човекът има нужда от суеверия, тъй като те са исторически обусловени и ни напомнят за вярата в неземни сили и влиянието им върху съдбата ни", посочи психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.

Една от теориите за този ден гласи, че страхът от петък 13-ти се дължи на религиозните вярвания, свързани с 13-ия гост, поканен на Тайната вечеря - апостол Юда, за когото се твърди, че е предал Исус, и с разпъването на Исус в петък, деня на екзекуцията му.

Легендите около този ден превръщат 13-ти в културен феномен, което общността възприема като суеверие, обяснява психотерапевтът.

От психологическа гледна точка, суеверията могат да повлияят дори и на тези, които не вярват в тях. И суеверните, и несуеверните хора вярват, че някога нещо лошо може да им се случи, ако заявят, че това никога няма да стане. В този смисъл на петък 13-и хората са склонни да вярват и придават значение на неща, които обикновена нямат някаква важност за тях. Нашият мозък работи много добре с асоциациите, т.е., ако нещо лошо ни се случи на петък 13-и, най-вероятно това събитие ще бъде асоциирано с точно тази дата и ще остане в съзнанието ни завинаги, обясни психотерапевтът.

Снимки: unsplash.com

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди фенове аплодираха на крака Лили Иванова в Пловдив (СНИМКИ)
Хиляди фенове аплодираха на крака Лили Иванова в Пловдив (СНИМКИ)
Започна подготовката за авиошоуто по повод 20 години България в НАТО
Започна подготовката за авиошоуто по повод 20 години България в НАТО