Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Петима министри и президентите на БФС, БФВ и БФБаскетбол обсъдиха дигитализацията в спорта

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 21.03.2023
Чете се за: 06:15 мин.
Спорт
петима министри президентите бфс бфв бфбаскетбол обсъдиха дигитализацията спорта
Снимка: Министерство на младежта и спорта
Слушай новината

Внедряването на последните научни новости в спорта и физическото развитие и годност на българското население бяха дискутирани от петима министри и ръководителите на най-големите спортни федерации у нас.

По покана на министъра на младежта и спорта Весела Лечева в срещата участваха министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на електронно управление Георги Тодоров и президентите на федерациите по футбол, волейбол и баскетбол – Борислав Михайлов, Любомир Ганев и Георги Глушков.

„Мисля, че няма друго нещо, което може да обедини петима министри на едно място както спортът. Благодаря на всички Вас, че се отзовахте на поканата на Министерството на младежта и спорта да дискутираме едни от най-важните теми, свързани с реализацията на младото поколение в България. Това показва Вашата загриженост“, заяви Лечева.

„Физическото развитие и физическата годност е в основата на държавната политика за физическата култура и спорта в редица страни от Европейския съюз. Отделянето на необходимото му внимание от страна на ММС, както и на останалите министерства, идва и от загриженост за бъдещите поколения“, каза Лечева и добави, че ММС съвместно с други министерства ще разработят проект на Национална програма за изследване на физическото развитие и физическата годност на населението на България, което не е правено от дълги години.

Весела Лечева допълни, че значимостта на дигитализацията е подчертана в съдържанието на новата „Национална стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност 2023-2036“, която беше разработена и представена за обществено обсъждане.

Министър Асен Меджидиев подчерта, че спортът е изключително важен за здравето на нацията и предложи конкретни действия, които могат да се предприемат.

Министерството може да подсигури здравни центрове в страната, през които спортистите от всички възрасти да преминават специализирани прегледи. Също така да се използва помощта на ортопеди, с които младите спортисти, техните родители и треньори да получават навременни консултации. Д-р Меджидиев съобщи също така, че електронното здравно досие може да е фокусирано и към спортистите.

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов посочи като добър пример програмата „Заедно в изкуствата и спорта“, която дава възможност да се влезе в училищата и от там да се набират деца за клубовете, а друга част от учениците – да имат повече и по-качествени часове по различни видове спорт.

Министър Георги Тодоров подчерта, че дигитализацията е важна част от съвременния елитен спорт. Тя ще направи така, че да бъдат обхванати максимален брой млади хора. Със срещата между министрите и представителите на изпълнителната власт показваме, че искаме българският спорт да се развива по нов начин, каза Тодоров, и изрази надежда, че и други спортни федерации ще потърсят развитие с помощта на новите технологии.

Чрез фонд-мениджърите на Фонда на фондовете, който е в системата на Министерството на иновациите и растежа (МИР), има възможности за финансова подкрепа за спортните федерации и техните членове в съвместна дейност с общини, чрез публично-частно партньорство. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. Той информира спортните организации, че съществуват два фонд-мениджъра, които разполагат с ресурс за финансиране на подобни проекти - Фонд ФЛАГ и Регионален фонд за градско развитие. Министър Пулев предложи да се направи информационна среща с експерти, които да дадат конкретни насоки по кои програми да се кандидатства.

Президентът на федерацията по футбол Борислав Михайлов заяви, че за първи път спортните федерации провеждат подобна среща с представители на изпълнителната власт. Футболният съюз има амбицията да се развива в тази посока и вече го прави с пилотен проект, който дава първите си резултати, изтъкна Михайлов.

Любомир Ганев, президент на федерацията по волейбол, даде пример с успешната програма „С волейбол на училище“, която вече е обхванала десетки училища в страната.

Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков подчерта, че дигитализацията на спорта е изключително важна, за да може да се прави анализ на физическото и здравословното състояние на спортистите. Той също подкрепи програмата на МОН, която дава нови възможности за спортуващите в училище.

В работната среща участва и екип на “Барин Спортс“ - водеща компания в сферата на спортната наука, чиято технология вече се използва от националните отбори на България по футбол. Тя предлага нови решения за развитието както на професионалния, така и на аматьорския спорт и ще разшири своята дейност и с други федерации.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се заби в дърво на метри от оживена метростанция (СНИМКИ)
Кола се заби в дърво на метри от оживена метростанция (СНИМКИ)
Какво се знае за откритата картина на Полък?
Какво се знае за откритата картина на Полък?