НОВИНИ

Пламена Миткова грабна сребро в скока на дължина на европейското по лека атлетика до 20 г.

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:25, 10.08.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
пламена миткова грабна сребро скока дължина европейското лека атлетика
Слушай новината

Българката Пламена Миткова спечели сребърен медал в скока на дължина от европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим, Израел.

За съжаление, само два сантиметра разделиха нашето момиче от златното отличие, което пък заслужи представителката на Република Ирландия Елизабет Ндуди.

Състезанието започна трудно за Пламена, която в първия си опит направи фаул, а във втория скочи само 6.23 метра, което за момент постави под въпрос нейното влизане сред първите осем, които продължават напред след третите скокове.

В третото си излизане на пътеката обаче световната ни шампионка до 20 години от Кали през миналата година се приземи на 6.51 метра и така временно се настани на втората позиция.

При следващите си опити българката успя да надгради на това постижение с 6.54 метра и 6.53 метра, като първото постижение бе и изравнен неин личен резултат за сезона.

Междувременно, Елизабет Ндуди от Република Ирландия направи състезанието на кариерата си до момента, съумявайки на два пъти да подобри личния си рекорд, а в третия опит скочи 6.56 метра, което ѝ донесе и първото място.

Пламена Миткова имаше една последна възможност да измести ирландката от върха в последния си опит, но, уви, българката направи фаул и така остана със сребърния медал, като след края на надпреварата атлет №1 на България за 2022-а година бе видимо разочарована от случилото се.

Въпреки това Миткова донесе на страната ни второ сребро от еврошампионата в Израел след Божидар Саръбоюков, който стори това също в скока на дължина при юношите.

Тази вечер от 19:35 часа българско време Саръбоюков и Лъчезар Велев пък се борят за медалите в тройния скок при юношите, като състезанието може да проследите НА ЖИВО в ефира на БНТ 3!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Египет и Тайланд са съперниците на националните ни отбори по волейбол на световните първенства до 19 г.
Египет и Тайланд са съперниците на националните ни отбори по волейбол на световните първенства до 19 г.
Тежка катастрофа с мотор на АМ "Хемус", двама са загинали
Тежка катастрофа с мотор на АМ "Хемус", двама са загинали