НОВИНИ

Почетоха паметта на майка и дъщеря, станали жертви на домашно насилие в Испания

почетоха паметта майка дъщеря станали жертви домашно насилие испания
bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 15.01.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Десетки казаха "Стоп на агресията" в памет на 6-годишната Мария и майка ѝ Ирина, станали жертви на домашно насилие в Испания.

Десетки жители от Русенско и Разградско присъстваха на възпоменателна церемония, посветена на 6-годишната Мария и 29-годишната ѝ майка Ирина Спасова, станали жертви на домашно насилие. Инициативата се проведе днес под надслов "Не на насилието! Да кажем СТОП на агресията!".

Младата жена и невръстното ѝ дете бяха открити с прободни рани в дома им в Испания в началото на ноември 2022 година, а за престъплението бе арестуван съпругът и баща на детето – Галин Стоянов, който е родом от Русенско. Сред първоначалните версии за убийството е, че то е извършено заради намерението на жената да напусне съпруга си.

Поменът беше организиран от Областния съвет за превенция на домашното насилие в Разград, кметство Юпер, както и от близки и приятели на загиналите. Присъстващите почетоха паметта на двете жертви на домашно насилие с поднасяне на цветя и едноминутно мълчание пред паметната им плоча до местното читалище. Преди година там бяха засадени и две дръвчета – „символ на живота, който не им беше позволено да изживеят“.

Ирина Спасова бе родом от Юпер. Там е завършила основно училище, след което е продължила образованието си в друго населено място, живяла е в Русе, а последните 10 години от живота си е прекарала в Испания. Младата жена често се е прибирала в родното си място, където е участвала в танцовия състав към местното читалище.

Последно се прибрала заедно с дъщеря си през август 2022. Двете участвали със състава от Юпер в Националния събор на народното творчество в Копривщица, където представили красивите хърцойски традиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия записа изразителна победа над Балкан Ботевград в първия си приятелски мач по време на зимната подготовка
Славия записа изразителна победа над Балкан Ботевград в първия си приятелски мач по време на зимната подготовка
Лудогорец и ЦСКА 1948 ще играят на 10 февруари от 15:00 ч. за Суперкупата
Лудогорец и ЦСКА 1948 ще играят на 10 февруари от 15:00 ч. за Суперкупата